Trötthet kan vara varning för hjärtinfarkt

Ny studie: Kvinnor som uppmärksammar extrem trötthet kan slippa hjärtattacken

HÄLSA

GÖTEBORG

Extrem trötthet kan vara en varning för kvinnor om att de är på väg att drabbas av en hjärtinfarkt.

Kraftlösheten kan komma upp till en månad före infarkten och vore kvinnor bara mer uppmärksamma på varningssignalerna så skulle många kanske slippa sin hjärtattack, visar en amerikansk studie enligt Göteborgs-Posten.

Undersökningen omfattade 515 kvinnor som fått hjärtinfarkt. Det visade sig att 95 procent av dem hade helt nya eller gamla symptom, som plötsligt blev annorlunda till sin karaktär. Efter infarkten var symptomen som vanligt igen, eller helt borta.

Vanligaste förvarningen var extrem trötthet, det rapporterade 70 procent av alla de kvinnor som sedan fick en infarkt. Nästan hälften hade svårt att sova, var fjärde hade problem med matsmältningen medan en tredjedel kände sig oroliga och ängsliga.

Traditionella symptom, som värk eller en känsla av tyngd och press över bröstet rapporterades däremot inte av ens en tredjedel av kvinnorna.

Undersökningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Circulation och huvudförfattaren Jean McSweeney framhåller vikten av att kvinnor i riskgrupperna för infarkter, det vill säga sådana som röker, väger för mycket eller ha diabetes uppmärksammas på varningssignalerna.

TT