Mona, 39, fick ett nytt hjärta efter ett dygn

”Barnen har glömt hur sjuk jag var”

HÄLSA

För två år sedan var Mona Perstorper, 39, nära att dö. En hjärtmuskelsjukdom hade fått hennes hjärta att växa till storleken av en handboll.

Foto: Gunilla Welin
Räddad till livet. Mona hade ojämna hjärtrytmer, som var livshotande, men hon hade tur och fick ett nytt hjärta i tid. I dag är hon fullt frisk och uppmuntrar alla att anmäla sig som donatorer.

Hon hade arytmier, ojämna hjärtrytmer, som var livshotande. När transplantationsutredningen var klar hade Mona bara veckor kvar innan man hade varit tvungna att sätta in en hjälppump.

När de fick beskedet grät de

Mona hade en otrolig tur. Redan efter ett dygn hade man hittat hennes nya hjärta.

- Det finns inte ord att beskriva hur det kändes när jag fick beskedet - de hade hittat ett hjärta som stämde perfekt. Min dotter, min man och jag föll i gråt, säger Mona.

Efter den omfattande operationen och fyra avstötningar _- när kroppen reagerar mot det nya organet - är hon nu helt frisk.

- I dag har barnen glömt hur sjuk jag var - jag har blivit en helt vanlig, frisk mamma som kan springa i trappor och köra bil.

- Varje dag tänker jag: Faktum är att här går jag med en annan människas hjärta i min kropp. Det är så stort, och jag är så otroligt tacksam.

Som barn förlorade hon sin bror i samma sjukdom - det var innan möjligheten till hjärttransplantation fanns över huvud taget.

- Men jag vet också att det var en ren slump att jag fick mitt hjärta i tid, så jag tar varje tillfälle jag kan få att prata med människor om hur viktigt det är med donationer: jag går lite urringat, så att ärret syns, då brukar människor fråga och jag kan berätta.

Det borde vara enkelt

I grunden tycker hon att det borde vara ett enkelt ställningstagande att anmäla sig som donator:

- Jag tycker att om man kan tänka sig att ta emot ett organ, så borde man också kunna tänka sig att donera.