Ät det kroppen behöver!

Läsarnas självklara svar på frågan om mat och hälsa

HÄLSA

Signaturen Jolly skriver: "Äter skräpmaten mer o mer sällan för när jag ätit upp mår jag alltid illa, blir sjukt "övermätt" o trött. Det är det inte värt."

Och signaturen Xavier Follet fyller på: "Har ni funderat på att äta det ni behöver? ... Det känns helt naturligt, inte alls ansträngande och det får mig att må bra."

Nej, det är inte maskar, utan pommes frites.

Men hamburgare och pizza är enkla alternativ:

"Med två vuxna och två tonårsbarn i familjen är det lätt att snegla ner i plånboken och sedan välja ett billigt och onyttigt alternativ när man ska äta sig mätt ute. Tyvärr är hambergerkedjorna och pizzeriorna enda alternativet i regel om man inte vill lägga en femhundring." (Jan Fälth)

"McDonalds är gott. Jag tar mig en hamburgare där rätt ofta. Gärna den där stora BigTasty rackaren, slinker ner lätt den. Jag går varken upp eller ner i vikt, ligger på mina 60 är nöjd. Fast hur länge till vet jag inte, jag tror min kropp tar stryk (all denna skräpmat." (Björne)

"Det är svårt för de yngre att värna sig mot all reklam som visas varje kväll för skräpmat, lyckliga smala människor som vräker i sig skitmat vad ger det för budskap till de yngre! Ät fastfood och bli frisk och sund! Man måste marknadsföra hur man på ett enkelt och billigt sätt gör god mat själv!" (Claes)

"Så länge man äter måttligt och inte vräker i sig så går det bra att äta vad man vill. Sen så ska man ju inte slänga i sig maten. Det är då du blir proppmätt för stunden och blir hungrig igen, gäller skräpmat och vanlig mat." (Jena Almerby)

"Har ätit hamburgare och skräpmat i över 20 år nästan varje dag, men har bara varit sjukskriven 1 dag. Tror mycket på att det är det genetiska som spelar in. Är 167 cm och väger 58 kg och mår hur bra som helst!! (HUNGRAN)

"Alla strävar efter balans på insidan, pga brist, vare sig det är mat, skräpmat, sex. nikotin, narkotika, godis, alkohol, utsätter sig för andra risker/faror, mm med få undantag! varierande missbruk! för att må bra! missbruket sitter i hjärnan! Hur många har inget missbruk? (något? (Nova)

... om man äter lagom mycket

"Jag äter skräpmat kanske en gång i veckan. Äter aldrig godis och dricker sällan läsk. Lite lagom mycket (varje är nog bäst. Och till alla som klagar på skolmaten. Jag vill se sen vad ni lagar för mat när ni står på egna ben i egen lägenhet. Makaroner & ketchup?" (HF)

... och motionerar

"Allt är inte matvanornas fel. Folk har blivit lata och rör sig för lite. T.ex. har jag kompisar som tar bilen fast det bara är ett par hundra meter de ska förflytta sig inte konstigt att de är i dålog form." (KJ)

"Visst man lever bara en gång och ska njuta (livet. Men man vill väl inte att livet bara ska bli 40 år långt?? Njut med nyttig mat och motion så lever man dessutom längre och får mer att leva för. (Sara)

"Många på mitt arbete äter exakt samma saker och går inte upp nåt.. orsaken till det är att vi rör på oss...mer gymnastik i skolan och mer rörelse så mår alla bättre. Det är inte så bra att bara äta vanlig husmanskost om man bara sätter sig framför tv:n efter. (Niklas)

Skäll inte på skolmaten

"Skolmaten är inte alls så dålig som många verkar få det till....Man är helt enkelt bortskämd hemifrån med all skräpmat som man serverar sina barn!! Föräldrarna MÅSTE ta sitt ansvar och ge dem RIKTIG näringsrik kost!" (Rolf Johnzon)

"Jag är blivande lärare och har ätit lunch på ett flertal skolor genom åren. Skolmaten i Sverige är väldigt bra och god! De föräldrar som klagar på skolmaten är väl de som ger sina barn skräpmat dag ut och dag in! Man kan inte äta festmat varje dag, vilket alltför många barn antagligen gör!" (Sofi)

Det kroppen behöver

"Har ni funderat på att äta det ni behöver? Jag har tröttnat på allt tjafs om GI, veg., pulver- och snabbmat!

Jag äter blandat; kött, grönt och kolhydrater i måtliga mängder, varje dag. Mer på morgon och mindre på kvällen. Det känns helt naturligt, inte alls ansträngande och det får mig att må bra." (Xavier Follet)

Vill du läsa alla inlägg är det bara att klicka på länkarna nedan.

Läs mer:

Björn Morian

ARTIKELN HANDLAR OM