Rätt rött vin gör livet längre

Traditionellt framställda viner särskilt nyttiga

HÄLSA

Det är känt att ett eller två glas rött vin om dagen är bra för hjärtat.

Nu visar en skotsk studie att traditionellt framställda röda viner innehåller extra mycket ämnen som skyddar hjärtat och förlänger livet.

Foto: Per Björn

Rödviner innehåller flavonoider, antioxidanter som har en skyddande effekt på hjärta och blodkärl. I dessa ingår ämnen som heter procyanider, och dessa är särskilt rikhaltiga i röda viner som framställts på ett gammaldags traditionellt sätt, visar studien publicerad i vetenskapstidskriften Nature.

Forskarna testade ett antal sådana viner producerade i delar av sydvästra Frankrike och Sardinien där människor av tradition lever extra länge. Forskarna fann att rödvinerna därifrån ofta innehöll överraskande höga halter procyanider. De uppmätte fem–tio gånger högre nivåer än i modernt framställda viner. Några rödviner innehöll upp till ett gram procyanider per liter.

Kan förklara längre livslängd

– Tack vare de traditionella produktionsmetoder som används i sydvästra Frankrike och Sardinien utvinns de nyttiga ämnena, procyaniderna, extra effektivt, säger professor Roger Corder vid University of London.

Det kan enligt Corder förklara det starka sambandet mellan konsumtionen av traditionella flavonoidrika rödviner och ett allmänt välbefinnande, vilket reflekteras i en längre livslängd.

Läs mer:

PO Lindström/TT