Hjärtoperation kan öka risken för – hjärtinfarkt

Svenska läkare varnar för ny metod

HÄLSA

En ny behandlingsmetod mot kärlkramp – där ett metallnät som avger medicin opererats in – kan på sikt öka risken för hjärtinfarkter.

Det visar en svensk studie som presenteras i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, skriver flera tidningar.

Läkarna bakom studien menar att man måste vara mycket försiktig med att använda sig av behandlingen innan ytterligare forskning har gjorts.

Ska hålla kärlet utspänt

En stent är ett metallnät som efter ballongvidgning av hjärtats kranskärl läggs in för att hålla kärlet fortsatt utspänt och därmed minska risken för att förträngningen kommer tillbaka.

Från början var alla stentar tillverkade av ren metall. Sedan några år tillbaka används allt oftare ett metallnät som avger ett läkemedel som hämmar celltillväxt – detta för att ytterligare minska risken för nya förträngningar.

Ökar risken för blodpropp

Nu visar det sig, uppger forskarna, att läkemedelsstentarna i stället ökar risken för blodpropp i hjärtats kranskärl vilket i sin tur kan leda till hjärtinfarkt. Enligt studien är dödligheten högre bland patienter med stentar som avger läkemedel än med vanliga metallstentar.

Studien har gjorts av forskare vid Uppsala kliniska forskningscentrum. I tre års tid har de följt 20 000 kvinnor och män som åren 2003 och 2004 fick stentbehandling i Sverige.

Läs mer:

TT , aftonbladet.se