Experten svarar: Många har problem vid ägglossning

HÄLSA

Matts Olovsson är överläkare vid landets första endometrioscentrum i Uppsala som tar emot patienter från hela Sverige och andra länder.

Matts Olovsson.

Vad är endometrios?

– Det är livmoderslemhinna som växer utanför livmodern.

Varför får man det?

– Troligen för att man blöder baklänges via äggledaren och ut i bukhålan och att det följer små fragment av livmoderslemhinna med mensblodet. De flesta kvinnor blöder baklänges men bara en del får besvär, man vet inte varför det är så, men troligen på grund av en svaghet i immunförsvaret.

Vilka symtom ger endometrios?

– En del är symtomfria, men många får problem med smärta kopplad till menstruationscykeln. Många har svåra menssmärtor och problem vid ägglossning. När problemen varat under lång tid blir smärtorna ofta kroniska.

Hur upptäcks sjukdomen?

– Tyvärr tar det ofta runt åtta år innan sjukdomen upptäcks på grund av den stora okunskap som finns kring endometrios. Men när man gör det är det till följd av kvinnans egen berättelse om smärtor vid mens och samlag samt genom ultraljud eller titthålskirurgi.

Hur hjälper ni de kvinnor som drabbats?

– Man hindrar blödning och ägglossning med p-piller eller hormonspiral och man kan också framkalla ett konstgjort klimakterium. Vid svårare fall kan endometrioshärdar avlägsnas med en operation.

Anette Holmqvist

ARTIKELN HANDLAR OM