Testa enkelt hemma om du riskerar livmoderhalscancer

1 av 2
Professor Erik Wilander, Akademiska sjukhuset i Uppsala
HÄLSA

Här är hemtestet som avslöjar om du riskerar livmoderhalscancer.

– Det är betydligt säkrare än ett cellprov, säger professor Erik Wilander på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det kan knappt bli enklare. Du tar provet hemma med hjälp av den topsliknande pinnen som förs runt i slidan och postas till labbet. Resultatet kommer inom ett par veckor. Visar provet att du har en infektion ska du ta kontakt med en läkare för vidare kontroller.

Överförs sexuellt

Livmoderhalscancer orsakas av ett femtontal humana papillom-virus, HPV-virus. En handfull står för den absoluta majoriteten av alla cancerfall.

– Med hemtestet kan vi hitta tretton av dem. Det är i princip heltäckande, säger Erik Wilander, överläkare på cytologiska laboratoriet.

Han hoppas i första hand nå de 160 000 kvinnor som varje år drar sig för att gå till en gynekolog och ta sitt cellprov. De löper störst risk att drabbas av livmoderhalscancer.

När tusen svenska kvinnor som avstått cellprovtagningen nyligen provade det nya hemtestet upptäckte man att var femte i åldersgruppen 50–60 år var infekterade av HPV-virus.

HPV-virus överförs sexuellt. Ofta läker infektionen ut av sig själv, men i hälften av fallen får kvinnan en cellförändring som med åren kan utvecklas till cancer. Upptäcks cellförändringen i tid är det en enkel sak att ta bort. Tyvärr upptäcks inte alla förändringar i cellproverna. Det gör att även de som går på sina kontroller kan ha nytta av ett hemtest då och då. Liksom de unga kvinnor som vaccineras.

Inget komplett skydd

Från och med nästa år har Socialstyrelsen beslutat att erbjuda alla kvinnor i åldrarna 13–17 år vaccination mot de här cancerframkallande HPV-virusen.

– Problemet är att vaccinet inte ger fullständigt skydd. Sju av tio slipper få infektionen medan övriga invaggas i en falsk trygghet, befarar Erik Wilander.

För att vara på säkra sidan önskar han att kvinnorna kompletterar med ett hemtest.

FAKTA

Så testar du dig själv i tre steg