”Operationen blev min stora räddning”

Desiré, 40, fick inkontinens efter förlossningen

HÄLSA

I sex år led Desiré Törnqvist av urinläckage och kände hur något putade ut i underlivet

Hon hade drabbats av framfall. En operation blev räddningen.

– I dag känner jag mig helt återställd och det känns jättebra.

Desiré Törnqvist, 40, i Värnamo tog i ordentligt när hon krystade fram sitt första barn 2001.

– Då tänkte jag inte så mycket på att något hänt. Allting blir ju förändrat i underlivet efter en förlossning.

Trots det kände hon efter några veckor att det var något som inte stod rätt till.

– Det var som en tyngdkänsla i underlivet, som att något drog ner och putade ut.

Inte förrän sex månader senare, på efterkontrollen, såg barnmorskan att hon drabbats av slidväggsframfall. De kraftiga krystningarna hade skadat slidväggens upphängning. Barnmorskan rekommenderade henne att vänta med att operera det tills hon var klar med barnafödandet.

– Annars skulle det vara ”ogjort arbete.” Risken var alltså stor att jag skulle få göra om operationen efter nästa förlossning, säger Desiré.

Höll inte tätt

Eftersom hon ville ha fler barn valde hon att vänta. I tre år gick hon med känslan att något putade ut ur slidöppningen. Främre slidväggen hängde ner vilket gjorde att slemhinnorna blev torra och sved. Hennes största bekymmer var att hon inte kunde hålla tätt. Slidväggens upphängning hade försvagats vilket gjorde att urinblåsan pressades nedåt och hon fick problem med urinläckage.

– Just det här med att gå och läcka urin hela tiden var jobbigt. Jag jobbar med äldre kvinnor som ofta har problem med att de läcker och att inte ens vara 40 år fyllda och ha samma problem var inte roligt.

Svårt att träna

Hon fick byta trosor flera gånger om dagen om hon inte använde trosskydd. Så fort hon skrattade, nös eller hostade läckte hon. Inkontinensen blev ett stort hinder i vardagen vilket blev extra tydligt när hon gick på träningspass.

– Vissa övningar, som att exempelvis stå med benen brett i sär och böja, var inte att tänka på. Då gick det inte att hålla tätt.

2004 födde hon sitt andra barn. Den förlossningen var lättare och hon krystade inte lika hårt. Även om framfallet inte blev värre fortsatte det att besvära henne.

Opererades tillslut

Men inte förrän tre år senare, i maj 2007, opererades hon på Värnamo sjukhus. Hon sövdes och ungefär en timme senare var operationen klar.

Varför väntade du så länge?

– Jag vet inte. Man får ju inte lyfta tungt efter operationen och jag hade ju min dotter att ta hand om så jag tror att det spelade in. Så här i efterhand känner jag att jag lika gärna hade kunnat göra operationen tidigare.

I tre år led hon i onödan. I dag känner hon inte av ingreppet och inkontinensproblemet är borta. Hon rekommenderar alla med framfall att operera sig.

– Det finns ingen anledning att vänta tills barnen blivit större.

Läkarna sa att de inte kunde garantera att det blev bättre men jag är jättenöjd.

FAKTA

Experten svarar: Övervikt och tunga lyft kan öka risken

Trots att cirka var tolfte svensk kvinna drabbas av framfall är de få som pratar om det. Vad ska man göra om man drabbats?

Ann Miedel, överläkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset:

– Om man har symtom av att något buktar ut ur slidan så blir det oftast bättre av en operation. Andra symtom är mer ospecifika. Om man inte besväras av det är det tveksamt om man ska operera.

Hur går operationen till?

– Oftast får patienten en ryggbedövning och är vaken. Vid en operation av den främre slidväggen öppnar man slemhinnan och skjuter upp urinblåsan och förstärker den underliggande stödjevävnaden. Risken att få tillbaka framfallet är ganska stor.

Kan man förebygga framfall?

– Den största riskfaktorn att få framfall är att föda barn vaginalt. Men det finns även de som aldrig fött barn som får framfall. Det finns en viss ärftlighet i att ha en svag stödjevävnad. Övervikt och tunga lyft liksom förstoppning kan också öka risken.

Hjälper det att träna bäckenbotten?

– Vid lättare former av framfall har det visat sig ha en viss effekt. Det behövs mer studier om det.

Det finns tre olika typer av framfall:

Känslan av att något putar ut ur slidan eller att något tynger ner kan vara ett tecken på framfall.

1. Framfall av främre slid väggen, som kan leda till skav, svårigheter att tömma urinblåsan eller inkontinens.

2. Framfall av bakre slidväggen, den bakre väggen kan bli försvagad på grund av förlossningsskada så att avföring stockas i tarmen.

3. Och livmoderframfall som kan kännas som en fast kula i slidmynningen. Om man är färdig med barnafödande brukar livmodern opereras bort.