”Min morgonträning är helig”

Stor intervju med Josefine Sundström

1 av 3 | Foto: Mia Carlsson
HÄLSA

Det första Josefine Sundström gör när hon vaknar är sina morgonövningar. 40 situps, 20 rygghävningar, 40 armhävningar och 40 rumpövningar.

– Det spelar ingen roll om det är julafton – övningarna ska göras! säger Josefine och avslöjar hur hon kom i form efter dottern Maj-Lis.

I sommar kommer hennes debutbok ”Vinteräpplen”.

Hon säger att hon är trött, men jag har svårt att tro henne.

Josefine Sundström har en förmåga att alltid se oförskämt pigg och fräsch ut. Dessutom ser hon vansinnigt ung ut, trots att jag vet att hon snart fyller 34.

Sen är hon ju mamma till Maj-Lis, snart ett år.

– Det är märkligt för sen jag fick barn verkar det som om omvärlden tycker att jag plötsligt blivit vuxen, trots att jag bott ensam i många år och åtminstone i mina ögon varit vuxen länge, säger Josefine.

Ett bevis på hennes nyvunna ”vuxenhet” är att de erbjudanden som kommer in nu är av helt annan typ än de hon fick innan Maj-Lis kom.

– Förut gjorde jag mest program för barn och ungdomar, nu har jag bland annat gjort ”Stjärnkockarna”och det kommer in betydligt mer ”vuxna” erbjudande nu, vilket är kul, men jag älskar att jobba med barn och ungdomar så det vill jag inte släppa helt, säger Josefine.

Dottern kom som en chock

Dottern Maj-Lis kom som en smärre chock. Även om hon och maken Klas pratat om barn kunde Josefine inte förstå varför hon mådde så dåligt efter sin medverkan i ”Stjärnor på is”.

– Många sa att det var för att jag hade åkt ur, att jag var deprimerad för att något kul tog slut så abrupt, men så var det absolut inte, säger Josefine med eftertryck.

– Det var jättekul att vara med, men jag var inte ledig en enda dag och eftersom jag knappt hade åkt skridskor innan fick jag verkligen börja på noll.

Utbildad dansare

Grundfysiken var det annars inget fel på. Josefine är utbildad dansare och mellan 9 och 20 års ålder dansade hon balett sex dagar i veckan.

– Eftersom jag tränade så enormt mycket till programmet tyckte jag inte att det var så konstigt att jag inte fick mens, säger Josefine, som bara mådde sämre och sämre efter programmet.

Illamåendet tilltog och hon blev trött och hängig.

– Jag förstod ingenting, tills en väninna sa åt mig att vi måste gå och köpa ett graviditetstest nu!

Och visst var hon gravid.

– Då hade jag ingen aning om hur långt gången jag var men hos barnmorskan kunde man se ett litet hjärta slå. Jag var i total chock. Men en bra chock.

Glädjen överskuggades snart av Josefines dåliga hälsa. Hon som alltid varit så frisk drabbades plötsligt av allt från svårt illamående till struma och dåliga blodvärden.

– Hade jag vetat det jag vet i dag, hur underbart det är att vara mamma, hade jag kunnat glädjas mer åt min graviditet, men som det var då var hela perioden mer eller mindre hemsk, säger hon.

Kunde inte träna

På grund av illamåendet kunde hon inte träna lika mycket som vanligt.

– Promenader blev ett jättebra alternativ till den vanliga träningen för jag gick bara på nåt gravidpass då och då, mer mäktade jag inte med, säger Josefine.

– Det är en befrielse att strosa runt utan mening eller mål, det gör jag fortfarande i flera timmar. Det är som en slags meditation.

I dag blir det dagliga långpromenader med Maj-Lis i barnvagnen. Varje dag ger de sig ut, oavsett väder, i två–tre timmar, antingen med ett mål eller bara för att strosa runt.

Och så har hon ju sin morgonträning. Den är helig.

– Mina morgonövningar har jag alltid gjort. Förutom de morgnar när det absolut inte går på grund av Maj-Lis, så gör jag dem alltid innan frukost, oavsett om vi är hemma eller inte, om det är julafton eller om jag är bakis, säger Josefine.

Snart debut som författare

Dansare, programledare – snart kan Josefine lägga till titeln författare.

I augusti kommer debutboken, ”Vinteräpplen”. Det är en roman om att bryta destruktiva mönster. Historien är påhittad, men har starka influenser från hennes egen släkthistoria.

– Det har funnits en historia kring min mamma som jag förstod först som vuxen. Under åren har jag skrivit ner berättelser som mamma återgett för mig och jag har inte riktigt kunna släppa dem, så efter fem års skrivande blev det till ”Vinteräpplen”.

– Min mamma har verkligen brutit destruktiva mönster och förtryck som på något sätt gått i arv. Mamma hade ett destruktivt förhållande innan pappa, men lyckades bryta det eftersom hon är så stark och framåt, säger Josefine, som har två äldre halvsystrar.

”Fick pappa på köpet”

– De hade tur som fick pappa på köpet. Medans mamma är stark, framåt, härlig och har en stark integritet så är pappa den trygga, snälla, den med båda fötterna på jorden.

Uppväxten beskriver hon som rena idyllen.

– Min barndom var verkligen fantastisk, så jag har lite föräldrakomplex. Hur ska jag kunna bli en lika bra förälder till Maj-Lis som mina föräldrar var för mig?

Förutom det självklart positiva med att bli mamma har Josefine märkt ytterligare en fördel.

– Innan Maj-Lis var jag bara fokuserad på mig själv, mina krämpor och alla små problem. Nu har egot fått flytta ut och det är jätteskönt, säger Josefine.

Hoppas på ändrad syn

När debutboken släpps kanske många ändrar sin syn på Josefine Sundström. Åtminstone hoppas hon det.

– Jag kan tänka mig att en del tror att jag skulle skriva en chic-lit bok, att jag är den typen. Det är ju så lätt att bilda sig en uppfattning om folk och jag är liten och blond så då ligger chic-lit nära till hands, säger Josefine.

Är du nervös över recensionerna?

– Både ja och nej. Jag är ju gammal balettdansös så jag är van att bli sågad, skrattar Josefine.

– Kritik tillhör utvecklingen och jag kan ju hoppas på att det blir konstruktivt och inte bara ett rent lustmord. Men jag är ändå inte så orolig över det, säger hon.

Hur är det med hälsosamheten då? Äter du godis?

– Jaaa varje dag! Jag måste ha nåt sött varje dag, så är det bara. Det går inte att gå och tänka på vad man ska äta hela tiden. Jag äter allt jag vill, säger Josefine, som dock har gjort ett medvetet val att inte äta rött kött.

Men det beror inte på något annat än medkänsla för djuren.

– Jag ser det som ett slags protest mot djurtransporter. Om jag visste att de behandlades okej skulle jag inte ha något emot att äta det men efter några år med bara fisk och fågel har jag tappat sugen på rött kött, säger Josefine.

– Alex Schulman kan inte släppa det, han tycker att jag är vegetarian, flinar hon.

Jaså? Var växer kycklingarna då? På träden?

– Exakt! Jag ska fråga honom det, säger Josefine och skrattar.

FAKTA

Josefine

Namn: Josefine Sundström.

Ålder: 33 år.

Familj: Maken Klas Lindberg, dottern Maj-Lis, 11 månader.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Yrke: Programledare, sångerska, dansare och tidningsredaktör.

Aktuell: Med debutboken ”Vinteräpplen”.

5 måsten i Josefines necessär

1. ”Dove Body silk (ca 55 kr/300 ml). Jag måste smörja in mig varje dag annars torkar jag ut helt.”

2. ”Viktor & Rolf Flowerbomb, (375 kr/20 ml EdP). Den här doften gör mig pigg.”

3. ”Tepe tandstickor, björk med fluor. För att det är härligt!”

4. ”Jag är väldigt otrogen när det gäller smink och sviker märkena snabbt. Men Diors ögonskuggor i kalla färger, helst paletter, gillar jag.”

5. ”Och så handsprit såklart. It goes with the baby, ha ha. Jag spritar alla, särskilt i början när Maj-Lis var en liten baby och svininfluensan härjade.”

5 supertips som håller dig fräsch

1. SÖMN ”Jag sover mycket för att jag ska må bra. Sover jag för lite blir jag konstig.”

2. MOTION ”Jag rör på mig varje dag, inte bara på aerobicspass utan vad som helst som friskis och svettis och promenader.”

3. HUMOR ”Jag har roligt och skattar mycket. Jag har en enkel humor och skrattar åt allting.”

4. SMÖRJ ”Jag smörjer alltid in mig från topp till tå för att bli mjuk. Jag blir så narig annars.”

5. SOLA INTE ”Jag solar inte, tycker inte om det. Har alltid hög solskyddsfaktor och sitter i skuggan.”

Text: PETRA WEISS
Hår & makeup: ANNA FRID