Slipp svedan i underlivet

Problemen blir allt vanligare – men kan undvikas

HÄLSA

Tre av fyra kvinnor får underlivsbesvär innan de fyllt 40 år. Många lider i det tysta men allt fler söker nu hjälp sedan de nött sönder sitt sköra sköte.

– De har så ont och får återfall hela tiden, säger professor Eva Rylander och skyller på ökat sex och träningshysteri.

Foto: Privat
Eva Rylander.

Hon är bekymrad. Det intensiva sexliv dagens unga kvinnor ägnar sig åt nöter hårt på underlivet och bereder väg för infektioner av olika slag.

– Man har mycket mer sex än förr, med fler partners och håller på mycket längre. Dels ökar risken för klamydia och andra könssjukdomar som behandlas med antibiotika, vilket i sig ökar risken för svamp. Dels utsätter de slemhinnorna för en rent fysisk belastning som gör dem ömma och irriterade.

Sex och träning

Utöver ett intensivt sexliv tillbringar många allt mer tid på träningscyklar och olika styrkeapparater vilket också påfrestar underlivet. Svett gnids in och efteråt väntar dusch. En del kan duscha både två och tre gånger per dag och tvålar in sig lika många gånger. Därefter går de omkring i tajta kläder.

Radikal förändring

– Vi överanvänder helt enkelt det här sköra området mellan benen. I kombination med stress och överdriven hygien rubbas den normala balansen och hela försvarssituationen försämras, påpekar Eva Rylander.

Som gynekolog på Danderyds sjukhus i Stockholm har hon hjälpt kvinnor med gynekologiska besvär i flera decennier och sett en radikal förändring.

– På 80-talet var de här infektionerna en bagatell. En behandling räckte så var saken ur världen. I dag kommer flickorna tillbaka gång på gång, säger Eva Rylander.

Kronisk infektion

I vart tionde fall utvecklas besvären till en kronisk infektion. Absolut vanligast är svamp.

– Vissa drabbas så fort de har sex. De tappar ofta lusten efter ett tag och det är verkligen tråkigt, säger hon och ser egentligen bara en väg ur långdragna besvär:

Låt underlivet vila. Inget samliv på 3–4 månader. De som äter p-piller och har ont av sex bör ta paus även från pillren då de kan göra slidans slemhinna tunnare.

Bakteriell obalans

Illaluktande flytningar, klåda och sveda behöver dock inte vara svamp. Enligt en färsk undersökning från Tyskland har nästan hälften av alla kvinnor en bakteriell obalans i underlivet, så kallad bakteriell vaginos. För en fjärdedel av kvinnorna är pH-värdet för högt. Så många får inte antibiotika. Fortfarande skriver många läkare slentrianmässigt ut svampmedel till alla med de här besvären.

– Det krävs lite detektivarbete och en ganska noggrann undersökning för att kunna slå fast vad det är. Men det går, menar Eva Rylander och önskar fler läkare la lite mer tid på att ta hand om de här kvinnorna.

FAKTA

Sök hjälp om du har:

Illaluktande flytningar

Sveda

Klåda

Symtomen är ofta desamma. Om det beror på svamp, urinvägsinfektion, kontaktirritation eller bakteriell obalans går dock inte att se. För att få rätt behandling bör du därför gå till en läkare.

ARTIKELN HANDLAR OM