Spiraler kan minska antalet aborter

Foto: anders deros
HÄLSA

Sverige har flest aborter i Norden. Men om fler unga kvinnor använde spiral skulle antalet kunna minska visar en ny svensk studie.

- Jag tror att många sett p-piller som enda alternativet, säger Ingela Lindh, vid Sahlgrenska akademin.

P-piller är det vanligaste preventivmedlet bland kvinnor under 29 år, enligt studien. Samtidigt blir många kvinnor oönskat gravida: i fjol utfördes 37 524 aborter. Vanligast är det bland kvinnor mellan 20 och 24 år, och 38 procent är upprepade aborter.

Fler oönskade graviditeter

Men antalet skulle kunna minskas.

Forskare vid Sahlgrenska akademin har följt 286 kvinnor från att de var 19 till 24 år. De fann ett tydligt samband mellan kvinnor som vid 19 års ålder gjort abort och och ett ökande antal oönskade graviditeter upp till 24 års ålder. Detta jämfört med kvinnor som vid 19 års ålder aldrig varit gravida och inte gjort någon abort.

Bra alternativ

Men från 24 års ålder hände något.

– Kvinnorna började rapportera en ökad spiralanvändning och efter det kunde vi se att de inte hade fler graviditeter jämfört med de andra kvinnorna, säger Ingela Lindh, barnmorska och doktorand vid avdelningen för obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin.

Forskarna vill därför att unga kvinnor som befinner sig i riskgruppen i större utsträckning ska erbjudas spiral. För dem som tidigare har någon abort med sig och har svårt att komma ihåg att ta sina p-piller är det ett utomordentligt alternativ, menar Ingela Lindh.

– På så sätt skulle man kunna minska antalet oönskade graviditeter, säger hon.

Slippa hormoner

Även för kvinnor som jobbar oregelbundna tider eller inte vill stoppa i sig hormoner kan spiral vara ett bra alternativ.

- Vi vet också att det finns en stor grupp kvinnor som slutar med sina p-piller på grund av psykiska orsaker, som nedstämdhet och minskad sexlust, säger Ingela Lindh, och tillägger:

– Men kvinnor som trivs med sina p-piller och där det fungerar väl ska självklart fortsätta med dem.