Öka chansen att bli gravid

Här är knepen som hjälper – och myterna du kan glömma

HÄLSA

Dags att göra bebis?

Då finns det mycket du kan göra för att bättra på oddsen.

Här är alla knepen – och myterna du inte ska gå på.

Kanske har ni försökt ett tag – utan att få plus på graviditetstestet.

Men lugn – tänk på att otroligt många pusselbitar ska passa ihop för att det efterlängtade barnet ska bli till. Hormoner, slemhinnor, ägg, spermier – allt ska klaffa.

Otroligt nog blir de allra flesta par ändå gravida ganska snart efter att de börjar försöka. Inom ett halvår är 70-80 procent gravida, och inom ett år kring 90 procent.

– Man räknar med att de allra flesta blir gravida inom ett år - annars är det något problem, säger Eva Appelberg, sjuksköterska vid IVF-kliniken Cura, Malmö.

Kliniken hon jobbar på har specialiserat sig på att hjälpa de där sista tio procenten – de som har svårt att få barn. Med hjälp av hormonbehandlingar, insemination och provrörsbefruktning (IVF) kan de allra flesta till slut få sin efterlängtade bebis.

Men innan man kommer dit finns det mycket man kan göra själv för att hjälpa naturen lite, lite på traven.

Har man till exempel stopp i äggledarna eller defekta spermier kommer de här råden inte att hjälpa. Men för dem som försökt mindre än ett år och vill optimera sina chanser kan nedanstående checklista vara skillnaden mellan att få, eller inte få, besök av storken nästa år.

Däremot kan du skippa kudden under rumpan och strunta i att ligga med benen upp i vädret.

– Nej, det tror vi inte på längre! Det rådet körde vi stenhårt med för många år sedan. Sedan slutade vi med det - och kvinnorna blev precis lika gravida ändå, säger Eva Appelberg.