Slipp din PMS!

Maten, motionen, medicinen

HÄLSA

Grinig, spänd, uppblåst? PMS kan förvandla vardagen till en otäck berg- och-dalbana. Men hjälp finns! Här är maten, motionen, medicinen och alternativen som kan lindra dina besvär.

Foto: Andreas Bardell
Botad Sanna Ehdin, immunolog och författare till boken ”Sannas matbok - för den självläkande människan”, lade om sin kost och livsstil och slapp PMS.

Ett mer balanserat liv är den bästa hjälpen mot PMS, menar Sanna Ehdin, immunolog och författare till ”Sannas matbok – för den självläkande människan”.

– Jag hade ofta PMS innan jag ändrade kost och livsstil för sexton år sen. Verkligen jobbigt, med molande värk och tungt humör. Nu har jag det kanske en gång per år, när jag är trött och min arbetspress stor, berättar Sanna.

Vi är inte maskiner utan själsliga varelser med behov, poängterar hon. PMS förvärras av att vi kör över oss själva. Att bli mer lyhörd för kroppen är ofta till stor hjälp.

– Hormonellt blir man känsligare och mer introvert precis före mens. Då ska man kanske inte springa en mil eller förvänta sig topprestationer på jobbet. Forskning visar att idrottskvinnor som följer sin menscykel och tränar hårt två veckor efter mens och mindre två veckor innan presterar bättre, säger Sanna.

– Att kraftigt minska eller ta bort snabba kolhydrater och äta bra fetter hjälpte mig, forsätter Sanna. Omega 3-fettsyror äter jag varje dag. Jag varvar en tesked kallpressad linfröolja med omega 3-kapslar.

Det finns även en koppling mellan kost, svampinfektioner och PMS. De har många gemensamma symptom.

– Mjöl och vitt socker i kombination med stress och penicillinkurer leder lätt till överväxt av jästsvampar i kroppen. Det kan trigga och förvärra PMS och är nog vanligare än vi insett.

FAKTA

PMS i siffror

90% av alla kvinnor har någon gång PMS-symptom, oftast milda.

30–50 procent av alla kvinnor har regelbundna besvär. 3–8 procent tros lida av ”monster-PMS”, så kallad premenstruell dysfori. PMD är svårhanterligt och går ofta ut över jobb och familj. 

PMS ökar under livsfaser med rubbningar, som förvärrar PMS. Stora hormonella förändringar: puberteten, efter graviditet, missfall, byte av preventivmedel eller abort. 

PMS är vanligare hos kvinnor mellan 30 och 45 år, har fött minst ett barn, har haft förlossningsdepression, har depression i släkten, är överviktiga.