Allt yngre flickor når puberteten

– får sexuella inviter från killar som tror de är äldre

HÄLSA

Lågstadieflickor med bröst och könshår blir allt vanligare. Det visar en nyligen publicerad studie från USA.

– Det är dags att vi tänker på vad vi utsätter våra och våra barns kroppar för, säger forskningsledaren Frank Biro och är orolig för att flickornas hälsa påverkas både fysiskt och socialt.

Drygt 1 200 flickor i åldern 6-8 år undersöktes i tre amerikanska storstadsområden: Cincinnati, San Francisco och östra Harlem i New York. Resultaten som publiceras i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Pediatrics är alarmerande. Nästan en fjärdedel av de svarta flickorna (23 procent) och en av tio vita hade börjat utveckla bröst vid sju års ålder. När flickorna följdes upp hade antalet 8-åringar med bröst stigit till 42,9 procent respektive 18,3 procent.

Misstankar funnits

Misstankarna om att puberteten kommer i allt tidigare ålder har funnits länge. Redan 1997 kunde amerikanska forskare visa att femton procent av de svarta flickorna utvecklat bröst när de var sju år. Motsvarande siffra för vita var fem procent vilket väckte uppseende då normen för flickornas pubertet sedan länge ansetts vara 10-14 år. Sedan dess har alltså andelen 7 åringar i puberteten dubblerats.

– Det var verkligen mer än vi räknat med, säger Frank Biro på Cincinnati Children´s Hospital Medical Center i en intervju med LiveScience.

Fetma en orsak

Fetma anses vara den främsta orsaken. Det får den unga kroppen att producera hormoner som ger könsmognaden en kickstart. I USA räknas i dag vart tredje barn överviktigt. Även genförändringar och vissa kemikalier i miljön tros kunna påskynda puberteten vilket oroar forskarna.

En tidig pubertet ökar risken för bröstcancer. Dessutom mår många dåligt av att kroppen mognar för tidigt. Redan i dag kommer oroliga mödrar med 7- och 8-åringar som är generade över bröst och könshår som är väldigt synliga i skolans omklädningsrum.

Dras in i sexuella relationer

– De råkar oftare ut för mobbning och kan bli indragna i en sexuell relation med tonårskillar som tror de är äldre, säger den brittiske barnläkaren Jeremy Allegrove i en kommentar på MailOnline.

Ett problem även Frank Biro upplevt.

– Killar i tonåren kan bli sexuellt attraherade av väldigt unga flickor som ser äldre ut än vad de faktiskt är, säger han och menar att det kan öka trycket på flickorna att ge sig in i något de inte kan hantera.

Missar barndomen

Även om de ser äldre ut är de mentalt på samma nivå som andra 7- och 8 -åringar påpekar doktor Marcia Herman-Giddens på universitetet i North Carolina, USA, som var ansvarig för studien 1997.

– De missar verkligen en stor del av sin barndom. När min studie publicerades fick jag väldig sorgliga, gripande brev och mejl från unga kvinnor som utvecklats tidigt, om hur hemskt det varit med alla äldre killar som stött på dem och visat känslor de inte förstod, säger hon till nättidningen HealthDay.

Hon önskar problemet togs på allvar och menar att föräldrar måste våga prata om det med sina döttrar.