Köttätande bakterier åt upp hennes kropp

Foto: ap
HÄLSA

Sandy Wilson råkade ut för en allvarlig infektion efter ett kejsarsnitt. I fem år kämpade hon mot köttätande bakterier som slukade hennes kropp bit för bit. Till slut återstod endast någon decimeter av hennes tarmar.

– När jag tittade ner på min mage var i princip all min hud borta och jag kunde se mina inre organ, säger Sandy Wilson till ABC news.

Foto: ap

När Sandy Wilson, 34, från Baltimore födde sin son Christopher med kejsarsnitt uppstod en allvarlig infektion. Sandy överlevde men drabbades av efterföljande komplikationer där köttätande bakterier attackerade hennes kropp, skriver ABC news. Ingen vet hur Sandy råkade ut för dem, men efter infektionen fick hon blodtransfusioner från hundratals blodgivare.

Slukade organen

Bit för bit slukade bakterierna Sandy Wilsons organ, som mjälten, gallblåsan, blindtarmen, en del av magen och slutligen hennes tarmar.

– Jag minns att jag kunde se mina tarmar och tänkte, jag kan inte leva så här. Det här är en dödsdom.

Få infektioner är lika fruktade som den här. Den slår till från ingenstans och drabbar främst överviktiga, diabetiker, transplanterade, cancerpatienter eller andra med ett svagt immunförsvar. Den dödar 20 procent av de drabbade och överlevande blir ofta vanställda. Orsaken har tidigare varit en typ av streptokockbakterier, men nu har de multiresistenta bakterierna (MRSA) blivit en skrämmande trend.

Trodde barnet var dött

Under de första veckorna av insjuknandet var Sandy nedsövd medan kirurgerna på University of Maryland Medical Center klippte bort rutten vävnad och dränerade vätska. Sandys tillstånd blev aningen bättre men när hon vaknade trodde hon att barnet hon fött hade avlidit, att det var hennes fel och att hon skulle straffas. Först när Christopher var ett par månader fick hon äntligen se honom. Sandy blev tillfälligt utskriven från sjukhuset men bakterierna slog till igen. Hon drabbades av fistlar som gjorde hål i tarmarna och innehållet läckte sedan ut på huden. De kommande två åren tillbringades på sjukhuset och familjen kom på besök med Christopher ett par gånger i veckan.

– Det var så otroligt svårt. Jag ville ge honom mat, bada honom, klä honom och vagga honom när han grät. Jag hade väntat hela mitt liv på att ta hand om honom och jag kunde inte.

Alternativa metoder

Hon led av oerhörda smärtor, blev illamående av medicinen och tryckbehandlingarna som skulle läka såren gjorde hennes syn suddig. Sandy fann tröst i alternativ terapi och akupunktur, det gav henne en känsla av kontroll när hon kände sig hjälplös. Men hennes tillstånd fortsatte att försämras. I december 2006 återstod endast någon decimeter av hennes av hennes tunntarm och hon utvecklade problem med levern. Den enda lösningen var en riskfylld transplantation som genomfördes med framgång året därpå.

Hälsan förbättras

Trots fortsatta komplikationer på vägen är Sandy Wilsons hälsa nu på väg åt rätt håll.

– Man måste glädjas åt det lilla. Okej, jag kan gå någon meter längre i dag. Vad ska jag göra i morgon?

Sandy fick lämna sjukhuset i januari 2008, men har efter det genomgått flera hud- och tarmtransplantationer. Förhoppningsvis gjordes den sista i februari. Trots att hon och maken har skiljt sig ser hon ljust på tillvaron.

– Mitt liv är ganska normalt nu. Jag njuter av varje stund hemma med min son.

ARTIKELN HANDLAR OM