P-piller gör dig smart

HÄLSA

Det senaste tillskottet till den ständigt återkommande debatten om p-piller är definitivt på ja-sägarnas sida. P-piller gör dig smart, visar en ny studie.

Viktökning, minskad sexlust eller dålig hy är några av de mer negativa biverkningarna av en av årets mest kända femtioåringar – p-pillret. Men nu avslöjas en mer angenäm sådan. P-pillret gör att du blir smartare.

Blir mer verbala

Forskare vid universitetet i Salzburg har funnit att p-pillret gör att vissa delar av hjärnan blir större. Delarna som påverkas är just de delar som bestämmer över våra konversationskunskaper, sociala egenskaper och minnet. Den som äter p-piller blir alltså mer verbal, social och har ett bättre minne, menar forskarna.

Det här är den första studien som har tittat på hur preventivmedel påverkar hjärnan. Forskarna fotograferade hjärnorna på 14 män och 28 kvinnor där hälften av kvinnorna åt p-piller. De upptäckte att de kvinnor som åt p-piller hade större hjärnor och kom fram till att pillren ökar hjärnstorleken med 3 procent, skriver Daily Mail.

Oklart varför

Resultaten var desamma oavsett vilken p-pillersort kvinnorna åt eller hur länge de hade ätit.

Varför p-pillret har denna effekt är oklart. Men p-pillret ser ut att förstärka de egenskaper som redan kvinnor är bättre på, som till exempel minnet, menar Belinda Pletzer. En teori till varför kan vara att östrogenet förstärker länkarna mellan nervcellerna i hjärnan.

I fall kvinnan skulle sluta äta p-piller, vet forskarna inte om hjärnan går tillbaka till sin orginalstorlek eller inte.

Helena Zachariasson

ARTIKELN HANDLAR OM