Piercade bröstvårtor kan leda till bölder

HÄLSA

Piercade bröstvårtor kan leda till bakteriefyllda varbölder – rökare löper störst risk enligt ny studie.

Besvärliga varbölder har upptäckts hos kvinnor som piercar sina bröstvårtor. Bölderna kan enligt en ny studie utvecklas upp till sju år efter att man piercat sig.

Den här typen av bölder är vanligast hos kvinnor som ammar. De är både smärtsamma och svåra att behandla. Dessutom har de en tendens att återkomma hos vissa. Forskarna på universitetet i Iowa, USA, ville undersöka varför bröstbölder uppstår och gick igenom samtliga fall som krävt kirurgiskt ingrepp på University of Iowa Hospitals and Clinics från 2004 till 2009.

Många rökare

De upptäckte då att en stor andel var rökare.

– Nästan 60 procent av de patienter som fått återfall med nya bröstbölder var storrökare, säger en av läkarna, Vinod Gollapalli, till nättidningen Science Daily.

Han rekommenderar därför alla som råkar ut för en varböld i bröstet att sluta röka som en del av behandlingen.

Av resultaten som nyligen publicerades i Journal of the American College of Surgeons framgår att oddsen för att utveckla en varfylld böld i bröstet är sex gånger högre hos rökare än icke-rökare. Risken för återfall är sedan femton gånger högre hos rökarna.

Sju är efter piercingtillfället

I sitt arbete upptäckte forskarna även att många av de drabbade kvinnorna hade piercade bröstvårtor. Det är första gången man sett ett sådant samband i en vetenskaplig studie. I de undersökta fallen utvecklades varbölderna från en månad ända upp till sju år efter piercingtillfället. Andra riskfaktorer forskarna kunde se var diabetes och fetma.

Bröstbölder beror på en bakterieinfektion som gör bröstet svullet och ömt. Mindre varbölder kan punkteras med hjälp av en nål, men är de större krävs ofta ett kirurgiskt ingrepp för att få ut allt var.