Systrarna tog bort sina bröst för att undvika cancer

HÄLSA

Risken att dö i bröstcancer minskar drastiskt om kvinnor i riskzonen plockar bort brösten på en gång. Innan sjukdomen får fäste. Det visare en studie på 2 500 kvinnor med anlag för bröstcancer.

– Det var inget svårt beslut. Om någon sa att du hade 85 procent chans att vinna på lotto skulle de köpa en lott, eller hur? säger Alison Carby, 25, som förlorat både mamma, mostrar och sin mormor i bröstcancer.

Foto: newsteam
Alison och Francesca Carby har båda opererat bort sina bröst efter att ha fått veta att de bär på bröstcancergenen BRCA2 och förlorat sin mor, mostrar och mormor till sjukdomen.

Hon och systern Francesca, 22, var helt friska och symtomfria när de tog det radikala beslutet att operera bort sina bröst i förebyggande syfte. Ett gentest två år tidigare hade nämligen visat att de ärvt bröstcancergenen BRCA2 som gör att de löper 85 procents risk att drabbas av bröstcancer.

– Jag hade sett mamma gå igenom cellgiftsbehandling och det var inte en chans att jag ville det, säger Alison Carby i en intervju med brittiska Mail Online.

Hennes mamma tyckte hon var modig när hon berättade om sitt beslut att genomgå radikal mastektomi, där man utöver brösten tar bort tillhörande lymfkörtlar och muskelvävnad. Själv tycker hon inte det handlar om mod.

– Som det är nu löper jag fem procents risk att utveckla bröstcancer. Det är bättre än de odds jag hade tidigare.

Fick nya silikonbröst

Alison var tonåring då hennes mamma fick bröstcancer. Trots att tumören togs bort spred sig cancern och mamman tvingades genomgå både strål- hormon- och cellgiftsbehandling. Utan framgång. Förra våren avled mamman, 50 år gammal. Då hade Alison redan hunnit få nya fina bröst av silikon.

Yngre systern Francesca som tidigare tvekat beslutade sig snart för att göra samma ingrepp.

– Jag var tveksam och ville se hur det gick för Alison, men till slut var risken för hög, säger hon till Mail Online.

Jobbig tid

Francesca tyckte det hela var smärtsamt och hon hade ont lång tid efter ingreppet. Först efter sju veckor kunde hon börja jobba igen.

– Det tog ett bra tag att vänja sig vid sin spegelbild, så rent psykologiskt var det också jobbigt, men nu kommer jag inte ens ihåg hur jag såg ut längre, säger hon och har inte ångrat sig.

Att systrarna tog rätt beslut visar en stor vetenskapligt undersökning som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften JAMA. I studien ingick 2 500 kvinnor från 22 cancermottagningar i USA och Europa. Samtliga följdes under fyra år efter att de fått beskedet om att de bär på en BRCA-gen som ökar risken för bröstcancer fem gånger och risken för äggstockscancer 10-30 gånger jämfört med kvinnor som inte bär genen.

Minskar riskerna rejält

Inte en enda som gjorde mastektomi utvecklade bröstcancer under de åren, medan sju procent av dem som valt att behålla sina bröst fick cancern.

Liknande resultat rapporteras från kvinnor som opererat bort sina äggstockar. Av de opererade fick 1 procent äggstockscancer jämfört med 6 procent hos dem som behöll äggstockarna. Därmed minskade också dödligheten från 79 till 56 procent.

– Om du genomgår den här förebyggande operationen minskar du inte bara risken för sjukdom, du löper betydligt mindre risk att dö, vilket är viktigast av allt, påpekar en av läkarna bakom studien, Claudine Issacs på Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center i Washington DC, USA.

ARTIKELN HANDLAR OM