Gynstol eller inte?

Kolla om det är dags att söka hjälp

HÄLSA

Brinnande, kliande och stickande känslor. Sommarens hetta och bad ökar kvinnors problem med svamp i underlivet.

Men många söker läkarhjälp i onödan, enligt gynekologen Eva Uustal Fornell.

Foto: håkan flank
Eva Uustal Fornell, gynekolog.

Konstiga flytningar, svidande sår och röda prickar. Vid sådana symtom är det naturligt att uppsöka en gynekolog. Men många går på kontroller helt i onödan.

Om man inte har några symtom eller blödningar behöver man inte gå till gynekologen, enligt Eva Uustal Fornell, överläkare vid kvinnokliniken på Linköpings universitetssjukhus.

Lätt att själv behandla

– Lika sällan som man behöver gå till en ortoped för att kolla att allt står rätt till med fötterna behöver man gå till gynekologen för rutinkontroll. Många kvinnor är inkörda på att man ska gå varje år och undersöka sig och det är vanligt att många gynekologer säger: ”Då ses vi igen om ett år då.” Men vi har inte sett att det finns några hälsovinster med att gå på årliga rutinkontroller. Det är mycket tradition och tro i detta, säger Eva Uustal Fornell.

Det är enkelt att själv behandla exempelvis svamp i underlivet med hjälp av krämer och slidtabletter som finns att köpa på apoteken.

Men all klåda är inte svamp och det är vanligt att kvinnor överbehandlar sig för svamp när klådan egentligen beror på något annat.

Mammografi viktigt

– Om det inte blir bra efter två, tre behandlingar så ska man söka hjälp. Börjar flytningarna bli grönaktiga och lukta fisk har man förmodligen fått bakteriell vaginos och då ska man gå till gynekologen för att få antibiotika, säger Eva Uustal Fornell.

Däremot poängterar hon vikten av att kvinnor går på mammografi och cellprovtagning när de blir kallade till undersökning.

FAKTA

Här är elva vanliga underlivsbesvär – ska du gå till gynekologen eller inte?

JA 1. Inkontinens

Symtom: Man läcker urin eller kissar på sig.

Orsak: Kvinnors urinrör är kort och efter en förlossning kan området försvagas. Är man överviktig ökar risken för trängnings- och ansträngningsinkontinens.

Behandling: Bäckenbottenträning. Hjälper inte det kan man vid ansträngningsinkontinens operera in ett stödjeband. Vid trängningsinkontinens kan även medicinering hjälpa.

NEJ 2. Klåda

Symtom: Allt som kliar är inte en svampinfektion. l Orsak: Överdriven användning av tvål och andra hygienprodukter kan orsaka klåda, nästan som eksem. Det finns även hudsjukdomar i underlivet som kan behöva speciell behandling.

Behandling: Undvik att tvätta med tvål och helst även vatten tills klådan har försvunnit. Smörj i stället med oliv- eller solrosolja.

NEJ 3. Torra slemhinnor

Symtom: Sveda och klåda vid samlag.

Orsak: Torra slemhinnor kan orsakas av barnafödande, amning, klimakteriet eller stress.

Behandling: Efter klimakteriet kan man ta receptfria slidpiller med svagt östrogen som finns på apotek. Använd sillikonbaserade glidmedel för att förebygga smärta och sårbildning.

NJA 4. Svampinfektion

Symtom: Klåda och sveda i under-livet är det vanligaste tecknet på att man fått en svampinfektion. Man kan också få gryniga och vita flytningar.

Orsak: En svampinfektion beror på en jästsvamp i hudens celler och i slemhinnorna. De flesta människor bär på den men får inga problem och det är inte känt varför en infektion bryter ut. Men det kan vara lättare att drabbas om man fått en antibiotikakur.

Behandling: På apoteken finns slidtabletter och krämer för egenvård. Det är viktigt att använda både tabletter och salva för att infektionen ska försvinna. Har man fått två, tre infektioner på kort tid och behandlingen inte hjälper ska man kontakta en gynekolog.

NJA 5. Vaginism

Symtom: Krampaktig smärta i slidan vid samlag.

Orsak: Vaginism har ofta psykologiska orsaker.

Behandling: Multimodal terapi, en kombination av samtalsterapi och övningar.

NJA 6. Blåskatarr

Symtom: Några tecken på blåskatarr är sveda när man kissar, ont i nedre delen av magen och blod i urinen.

Orsak: Blåskatarr orsakas av bakterier i ändtarmen som tränger upp i urinblåsan.

Behandling: Lättare besvär försvinner genom att man tillfälligt dricker mycket vatten eller tranbärsjuice och kissar ofta. Långvariga problem kräver att man söker vård och behandlas med antibiotika.

JA 7. Bakteriell vaginos

Symtom: Illaluktande och grönaktiga flytningar. l Orsak: Bakteriell vaginos beror på att bakteriebalansen i slidan har förändrats. Det är vanligt vid partnerbyte eller lång-variga blödningar.

Behandling: Antibiotikaslidpiller som skrivs ut av läkare.

JA 8. Vestibulit

Symtom: Brännande smärta runt slidmynningen.

Orsak: Vestibulit orsakas av att nerverna runt slidmynningen har blivit överkänsliga. Vad det beror på vet man inte men bidragande orsaker kan vara svampinfektion, kondylom, stress eller att man har sex när man saknar lust.

Behandling: Sök vård. Undvik samlag och beröring under en längre tid för att låta det irriterade området vila. Smärtlindrande gel och behandling mot eventuell kondylom kan hjälpa. I svåra fall kan operation hjälpa.

JA 9. Blödningar

Symtom: Oregelbundna blödningar eller mycket rikliga blödningar.

Orsak: Oregelbundna blödningar kan bero på en klamydiainfektion. Hos äldre kvinnor kan det också bero på en elakartad process i livmodern. Blöder man i samband med samlag kan det vara ett tidigt symtom på cellförändringar.

Behandling: Sök vård.

JA 10. Klamydia

Symtom: Oftast märker man inte om man fått en klamydiainfektion. Om man får symtom kan det svida när man kissar. Dessutom kan man få mellanblödningar, flytningar, ont i nedre delen av magen och ont vid samlag.

Orsak: En klamydia-infektion orsakas av en bakterie och smittar vid samlag.

Behandling: Antibiotika. Upptäcker man inte infektionen i tid kan den leda till sterilitet. Därför är det viktigt att söka hjälp så fort som möjligt om man tror att man smittats.

JA 11. Kondylom

Symtom: Vårtvirus som kliar och smärtar i underlivet. Ibland syns inte vårtorna utan särskild undersökning.

Orsak: Kondylom orsakas av papillomvirus och smittas vid samlag.

Behandling: Sök vård. Kondylomvårtorna liknar vanliga vårtor och försvinner förr eller senare men det kan ta lång tid. Symtomen lindras med vårtkräm och i bland genom att de bränns bort.

Källor: Överläkare Eva Uustal Fornell,

www.gynekologi.info och sjukvårdsupplysningen.