Aldrig mer gråa hår!

Så täcker du de mest envisa stråna en gång för alla

HÄLSA

Panik över de gråa håren som bara blir fler och fler?

Lugn!

Med färgning, toning, frisyrer och volym kan du dölja de mest envisa stråna.

Aftonbladets stora gråa-hår-special visar exakt hur du gör.

– Ett vanligt misstag som många begår är att färga hela håret i en enda färg. Då kan det se ut som en peruk, säger Hans Nilsson.

Gråa hår är både vackert och klassiskt. Men känns det ändå som att de kommer lite för tidigt?

Då finns det knep att ta till.

Frisören Hans Nilsson, som driver egna salongen Noir Stockholm, vet. Till honom kommer kvinnor i alla åldrar som vill bli kvitt sina gråa strån.

Enligt honom är det generna vi har att skylla för att de dyker upp.

– Många säger att de blev gråhåriga när de fick första barnet eller startade företag, men det är nog snarare att de har gjort det i den åldern då de ändå skulle ha fått gråa hår, säger han.

Går inte att påverka

Orsaken till de gråa rackarna är att pigmentet i hårsäckarna försvinner med åren, vilket gör att stråna tappar sin färg.

– Till skillnad mot vad många tror kan du inte påverka den här processen, säger Maria Palmetun-Ekbäck, överläkare på Hudkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

Däremot menar hon att stress kan göra att det gråa framträder mer.

– Då kan du tappa hår och det som faller av först är det med pigment i. Det gråa håret sitter av någon anledning lite bättre och eftersom det sitter kvar syns det tydligare.

Dölj med färg

Så vad göra för att bli kvitt de grå stråna? Idag finns inga metoder som mirakulöst kan fixa tillbaka deras ursprungliga färg. Däremot kan du enkelt dölja stråna genom att färga dem – bara du gör det på rätt sätt.

– Ett vanligt misstag som många begår är att färga hela håret i en enda färg. Då kan det se ut som en peruk, säger Hans Nilsson.

Knepet är i stället att välja en färg som inte täcker helt utan gör de gråa stråna lite ljusare, eller att använda slingor i olika färger.

– Det ger mer djup och liv åt håret, säger han.

Men även frisyrer och styling kan hjälpa till att förvilla ögat och få de gråa stråna att synas mindre. Här är expertråden som visar hur.

Camilla Björkman