Gen ny ledtråd i migrängåta

Foto: thinkstock
HÄLSA

Miljontals människor förlamas av huvudvärk, illamående och ljuskänslighet då de drabbas av migrän. Nu har forskarna kommit ett steg närmare lösningen på gåtan till en våra vanligaste folksjukdomar genom upptäckten av en "migrän-gen".

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, drabbas en av åtta av sjukdomen som kan yttra sig genom intensiv huvudvärk, illamående, synrubbningar och överkänslighet mot ljus.

Många sjukskriver sig

Nu har forskare vid Wellcome Trust Sanger Institute i Cambridge hittat en "migrän-gen" som gör att de hoppas komma ett steg närmare gåtan om vad som utlöser migränattackerna och att detta ska leda till nya behandlingsformer som kan hjälpa fler migränpatienter, skriver nätupplagan av Daily Mail.

Migränattackerna kan hos vissa drabbade vara upp till tre dagar och så många som en av sju måste sjukskriva sig under tiden. Dagens läkemedel hjälper många, men långt i från alla, skriver den brittiska nättidningen.

Hoppas hitta nya mediciner

I studien, som omfattar mer än femtiotusen personer, har forskarna jämfört DNA från tusentals migränpatienter. De fann då en genvariant som skiljer ut sig bland dem som har migrän. Det handlar om en gen som styr uppstädningen av glutaminsyra, en signalsubstans som överför signaler i nerverna och hjärnan. Migränpatienter tycks ha en variant av den här genen där en högre koncentration av glutaminsyra har upptäckts i nervändarna. Nu hoppas forskarna att man genom att hitta behandlingsformer som minskar koncentrationen av den här signalsubstansen, ska kunna skapa nya och bättre mediciner och behandlingsformer mot migrän.

Katja Alderete

ARTIKELN HANDLAR OM