Råd till gravida diabetiker

HÄLSA

Diabetes och gravid?

Här är sju tips som gör din graviditet lättare.

1. Ta kontroll över ditt blodsocker

Om du funderar på att bli gravid behöver du sluta med dina dåliga vanor, som rökning, gå ner i vikt om du är överviktig och ta vitaminer som till exenpel Folsyra. Men är du diabetiker kan du lägga till ytterligare en sak till på din lista: blodsockerkontroll.

Om ditt blodsocker är för högt eller för lågt kan det vara svårt att bli gravid. Kvinnor med med typ 2 diabetes ligger särskilt i riskzonen för Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), vilket också det försvårar chanserna att bli gravid. Då kan mediciner som stimulerar ägglossningen hjälpa.

2. Skaffa en duktig diabetesläkare

Gravida kvinnor med diabetes kan behöva upp till tre gånger fler besök hos barnmorska och läkare under graviditeten jämfört med andra kvinnor. Se till att din läkare har tät kontakt med din barnmorska.

3. Fundera på att sluta med mediciner

De flesta läkare rekommenderar att gravida kvinnor med typ 2 diabetes att sluta med de orala medicinerna eftersom det inte finns tillräckligt med bevis för att de är helt säkra under graviditeten. Insulin kan därför vara ett bättre val för dig före och under graviditeten. Kolla bara så att dosen passar till ditt nya tillstånd.

4. Ta tag i illamåendet

Om du tar insulin behöver du mat i kroppen för att du ska fungera. Det kan bli ett problem om du mår illa och inte kan behålla någonting.

Ät ett kex så fort du vaknar, gärna salta kex och ät dem innan du ens klivit upp ur sängen.

Det finns också mediciner som kan lindra extremt illamående, prata med din läkare om det.

5. Håll koll på blodsockret

Utmaningen att hålla blodsockret under kontroll fortsätter under hela graviditeten.

Det betyder att du måste bli riktigt bra kompis med din blodsockermätare.

Testa betydligt oftare än annars och vänta inte tills du känner att blodsockret dippar.

6. Ha ett panikförråd i väskan

Om du är beroende av insulin måste du vara beredd på att få hypoglykemi, låg blodsockerhalt som kan drabba diabetiker om de tagit för mycket insulin, ätit för lite eller vid kroppsansträngningar. Ha alltid mediciner som kan ta bort tillståndet med dig eller ha juiceförpackningar i väskan.

7. Ha mycket backup

Din mamma, syster eller bästa kompis kanske alla ger dig goda råd, men om de inte är diabetiker förstår de inte fullständigt vad du går igenom.

Ha kontakt med andra gravida som har diabetes för att få stöd och dela erfarenheter och information.

Källa: health.com

ARTIKELN HANDLAR OM