Så undviker du riskerna för bröstcancer

Listan över alla risker

HÄLSA

Kropp & Hälsa anger vilka riskfaktorer som kan ha större eller mindre koppling till cancern som drabbar en av nio kvinnor.

Vill du slippa bröstcancern - föd barn tidigt, amma länge och föd nästa barn innan du fyller 25 år. När du är färdig med barnafödandet är det bara att plocka ut äggstockarna helt och hållet.

– I ett modernt samhälle fungerar inte detta så klart, men om man ska se krasst på det så skyddas kvinnan mot bröstcancer ju färre menstruationscykler hon utsätts för, eftersom en av de främsta riskfaktorerna är just den återkommande hormonpåverkan från östrogen som menstruerande kvinnor utsätts för, säger Jonas Bergh, professor i onkologi vid Karolinska universitetssjukhuset och expert på bröstcancer.

Ärftlighet vanligast

När en kvinna drabbas av bröstcancer är det oftast en kombination av riskfaktorer som ligger bakom cancern. Den vanligaste är ärftlighet - har en kvinnlig släkting haft sjukdomen så är risken större att man själv drabbas.

– På andra plats kommer hormonerna. Därför blir risken högre om man väntar längre med barn som många gör i dag. Då hinner man ha många fler menstruationer, säger Jonas Bergh som sammanfattar den kombination av risker som ger de sämsta oddsen för att klara sig undan den dödliga cancern.

– En kvinna som är överviktig och har en rad ohälsosamma vanor som att inte motionera och dricka för mycket alkohol och på detta föder barn sent i livet och väljer att inte amma och sedan när klimakteriet inträder tar hormoner under flera år för att lindra övergångsbesvär – ja då ligger hon mer illa till för att få bröstcancer, säger han.

Katja Alderete

ARTIKELN HANDLAR OM