”Egoism är inte fult”

- Blondinbella har skrivit en egoboostande bok

Foto: felipe morales
Isabella Löwengrip peppar unga tjejer till en bättre självkänsla i sin bok "Egoboost".
HÄLSA

Man måste gilla sig själv och våga vara egoistisk menar Isabella Löwengrip. Hon har just gett ut sin första bok, en överlevnadshandbok för unga tjejer.

– Man måste må bra själv innan man kan göra saker för andra.

Det var inte självklart att Isabella Löwengrip, mer känd på nätet som bloggerskan Blondinbella, 19, skulle få ge ut en bok om självkänsla. Isabella fick tjata en hel del innan förlaget nappade på hennes idé om en överlevnadshandbok för unga tjejer. Men i slutet av sommaren kom "Egoboost" ut i bokhandeln.

– Sån är jag, har jag bestämt mig för något som jag verkligen tror på, då är jag envis och låter mig inte nedslås av kritik eller att det finns folk som inte tror på min idé, säger Isabella.

Var själv osäker

– Kritik funkar som bensin på elden för mig, jag brinner mer om jag får motstånd.

Att många unga tjejer har dålig självkänsla och svårt att tro på sig själva, det har Isabella vetat om länge.

Hon var själv en ganska osäker tjej i början av gymnasiet. Hon har lidit av ätstörningar, blivit mobbad och utfryst och trots ett självsäkert yttre tampats mycket med funderingarna kring hur man som ung tjej ska hitta styrka, våga vara som man är och vara nöjd med det man har.

– En tjej utan självkänsla är strandsatt i sitt eget liv, man kommer ingenstans om man inte tror på sig själv.

Många ber om råd

Genom sin blogg, som fortfarande är en av Sveriges mest välbesökta, får hon dagligen mejl av unga tjejer som ber henne om råd. Hur ska jag klä mig, hur ska jag våga tala inför klassen, varför känner jag mig inte accepterad i tjejgänget?

Isabella är knappt några år äldre än tjejerna som vänder sig till henne för att få råd, men hon har en hel del erfarenheter som de flesta tonårsflickor inte har. I dag driver hon fyra företag, bland annat ett klädmärke och ett bloggnätverk på nätet. Under de fem år som hon drivit sin blogg har hon gjort karriär, vid sidan av gymnasiestudierna. Hon har ett driv som hon önskade att fler jämnåriga tjejer hittat och plockat fram hos sig själva.

Lillgammal

– Jag flyttade hemifrån när jag var 14 och mina föräldrar skilde sig, jag har fått klara mig själv väldigt mycket och som person har jag alltid varit ganska lillgammal, säger hon och förklarar att hon ytterst drivs av en vilja att få må bra.

– När jag ställs inför ett problem, kritik eller något annat jobbigt i livet så är min första tanke alltid, hur ska JAG göra för att må bra just nu?

Det kan tyckas en aning egoistiskt, men det har Isabella ingenting emot.

Egoism är inte dåligt

– Egoism är ingen dålig egenskap. Man måste ju se till att man mår bra själv innan man kan göra saker för andra, säger hon.

Allt hon skriver om i boken är självupplevt, och tipsen är hennes egna. Många av råden går ut på att våga acceptera den man är och förstå att komplex och oro mest är tidstjuvar i livet.

– Det du nojar och oroar dig för sitter ofta bara i ditt eget huvud. Många tjejer behöver en knuff i rätt riktning för att våga acceptera sig själva, säger Isabella.

FAKTA

Isabellas egna tips:

• Våga må dåligt, man måste få vara ledsen emellanåt, alla har svackor och det är viktigt att tillåta sig det.

• Våga förstå att du är den viktigaste personen i ditt liv.

• Akta dig för energitjuvar, personer som tar din energi och inte ger något i utbyte. Du måste inte umgås och tycka om alla, det är okej att säga nej tack till de personer som stjäl kraft.

• Jämför inte med andra, livet är ingen tävling. Känn efter vad du vill, gör det du tycker om och var stolt över det.

• Lita på din magkänsla, känns det rätt så är det så, men får du en negativ känsla i magen inför något så är det viktigt att ta den känslan på allvar och kanske avstå, tacka nej eller låta bli.

Isabella Löwengrip egoboostar dig:

Här kommer ett par urvalda citat ur den nya boken "Egoboost".

"Du inser att ditt liv är viktigast och kämpar för att följa dina drömmar."

"Du låter inte andra bestämma vad du ska tycka om dig själv."

"Du ger dig inte själv skit… Det är strängt förbjudet för en superwoman."

"Du är snäll, peppar dina vänner och ger dem komplimanger."

"Det är som om vi lever för någon annans skull, inte vår egen. Vi måste sluta leva för andra! Och vi måste sluta inbilla oss att kraven som vi ställer på oss själva är realistiska. Hur rimligt är det egentligen att ha en kropp som en av Victorias Secrets-modellerna och hur rimligt är det att mitt sommarlov ska bli som på film… Vi måste sluta upp med att ha de här totalt osannolika kraven på vad det innebär att känna lycka i livet."