Alba har den perfekta kroppen

HÄLSA

Vill du veta om en kvinna är vacker?

Räkna ut det. Formeln för kvinnlig skönhet är 0,7.

Foto: Thibault Camus/ap
Jessica Alba har snyggast kropp - har man räknat ut.

Matematiken bakom skönhet är barnsligt enkel, enligt den Nya Zeeländska antropologen Barnaby Dixson.

Han har undersökt vad som gör en kvinna attraktiv i mäns ögon och kommit fram till att varken personlighet, bröststorlek eller vikt har någon betydelse.

Registrerade ögonrörelser

I stället handlar allt om förhållandet mellan midja och höfter. Är förhållandet mellan de måtten 0,7 är kvinnan attraktiv, visar Dixsons studie.

Han kom fram till den magiska siffran genom att låta en grupp män bedöma skönheten i manipulerade bilder av kvinnor, där både midja-höft-förhållandet och bröststorleken ändrades. En kamera registrerade sedan exakt vad männen tittade på.

Det visade sig att blicken visserligen tenderade att stanna länge på brösten, men det enda som spelade roll i skönhetsbetyget var just förhållandet mellan midjan och höfterna.

Testade mot facit

För att testa sin teori undersökte han erkända skönheter som skådespelerskorna Jessica Alba och Marilyn Monroe samt modellerna Kate Moss och Alessandra Ambrosio. Alla hade precis 0,7.

– Det är troligt att förhållandet 0,7 sänder en biologisk signal till män att kvinnan är som mest fertil och kan föda friska barn, oavsett storlek på kvinnan, säger Barnaby Dixson till Daily Telegraph.

– Allt handlar om hur fettet är fördelat, vilket är kopplat till fertiliteten, säger han vidare.

Vad gäller då för män? Där har Dixson tyvärr ingen universell formel, men att lyfta skrot på gym verkar i alla fall vara onödigt.

– På en biologisk nivå är kvinnor benägna att välja smalare, mer feminina män eftersom de jämställer sådana fysiska drag med att vara snäll och omtänktsam och därför en bättre partner, säger han.

FAKTA

Räkna själv:

Ställ dig upp och slappna av.

Ta ett måttband och mät midjan vid dess smalaste del (utan att dra in magen).

Mät höfterna vid den bredaste delen.

Dividera midjemåttet med höftmåttet.

Blev det 0,7? Grattis.