Cancersjuka nekas att få medicin

HÄLSA

Cancersjuka i Sverige nekas medicin. På vissa sjukhus kan bara rika förlänga sina liv.

- Det är ett postkodlotteri, beskriver Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Sahlgrenska i Göteborg.

Politiker och makthavare har inte berättat för medborgarna att de inte längre har rätt till de nya bra cancermedicinerna som kan förlänga liv, menar han. Medicinerna kostar mellan 30 000 och 50 000 kronor i månaden.

- Mycket händer inom cancerområdet. Ska vi fortsätta ge gamla och svårt sjuka medicinerna, eller ska vi avstå? Det är en svår diskussion, men vi måste påbörja den.

Jan-Erik Damber är en av författarna till en debattartikel i Dagens Nyheter i dag, om att svenska sjukhus gör skillnad på fattiga och rika cancerpatienter. Vem som får varierar mellan olika landsting.

Debattörerna nämner flera exempel på cancermediciner inte alla får.

För kvinnor med återfall av hormonkänslig bröstcancer har medicinen Yervoy god effekt. Ändå finns den bara på vissa sjukhus. Andra landsting har inte pengar.

  Män med spridd prostatacancer som för medicinen Zytiga för 30 000 kronor i månaden lever fyra månader längre, enligt en färsk studie. 

- Och vi som arbetar i cancervården vet att vad några månaders respit kan betyda, säger Jan-Erik Damber.

I Västra Götaland anses den viktig, eftersom den förlänger liv och ger högre livskvalitet. I andra delar, som Stockholm och Skåne, används den inte alls. På några sjukhus erbjuds patienten att själv betala.

- Frågan är om vi nu måste rekommendera alla att skaffa sig en privatsjukförsäkring? undrar Jan-Erik Damber.

ARTIKELN HANDLAR OM