Saliven avslöjar om du stressar

Aftonbladet prövar testet som tar en minut att göra

Foto: BJÖRN LINDAHL
ENKELT TEST Doppa bomullstussen i saliv och skicka in den för analys. Sedan får du reda på om du hotas av stressrelaterade sjukdomar.
HÄLSA

Stressad? Nu kan du testa dig själv om stressen är farlig.

Ett salivprov är allt som behövs.

Svaret får du via din dator.

Aftonbladet har provat.

Testpaketet beställs via internet. Första bomullsbiten tuggar jag igenom före frukost. Den andra före lunch. Det tar en knapp minut så är de genomblöta och klara att läggas i provrören som följt med.

Det verkar nästan för enkelt. Läser instruktionen en gång till, innan jag lägger svarskuvertet på brevlådan.

Dryga två veckor senare knappar jag in min personliga kod på nystartade företaget Diagnos hemsida och får resultatet direkt på skärmen:

”Stressförsvarsanalysen visar påverkan på din stressmekanism. Detta innebär att du kan vara i riskzonen för att drabbas av stressrelaterade sjukdomar”.

Kollar stressmekanismer

Testresultatet bygger på halterna av testosteron och kortisol, två hormoner som påverkas av långvarig stress.

– Genom att mäta hur höga halterna är ser vi om stressmekanismen är störd, förklarar docent Lene Martin som forskar vid Karolinska institutet i Solna och ligger bakom idén till datatestet.

– Datorn behöver bara två testvärden, enligt de försök vi gjort, säger Lene Martin som inom kort publicerar resultaten i Läkartidningen.

Bengt Arnetz som är professor på Akademiska sjukhusets stresscentrum i Uppsala är dock tveksam till testet.

– Vill man se tidiga tecken på stresspåverkan krävs en bredare analys, säger han och påpekar att testet missar vardagsstressen.

Ger råd om hjälp

Den påverkar helt andra hormoner, som adrenalin och prolaktin.

– Och det är ju just detta att ligga på toppvarv hela tiden, oförmågan att varva ner, som tycks vara värsta sortens stress, menar han.

Först efter en längre tids belastning går det att mäta ändrade halter testosteron och kortison.

Personen riskerar då att drabbas av en rad stressrelaterade sjukdomar som högt blodtryck, hjärt och kärlsjukdomar, övervikt och typ 2-diabetes.

Förutom testresultatet får personen därför råd om var hon eller han kan vända sig för att få hjälp att hantera stressen. Själv rekommenderas jag göra en hälsokontroll. Frågan är när detta ska hinnas med...

Caroline Hougner