Maten som gör susen för magen

Undvik magkatarr ät ofta och små portioner

HÄLSA

Magkatarr?

Prova att äta små portioner ofta, mindre fett och mer fibrer.

Det är bästa behandlingen, enligt nya rön - bättre än medicin.

Foto: börje thuresson (bilden är ett montage)

- I dag äter en halv miljon svenskar syradämpande magmediciner helt i onödan, säger Henrik Sjövall, professor i gastromedicin vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Cirka en och en halv miljon människor i Sverige, eller 15 procent av befolkningen, lider av magkatarr eller funktionell dyspepsi (störd matsmältning). De flesta behandlas med syrahämmande mediciner som Novalucol, Losec och Lanzo.

Behöver ändra livsstil

En tredjedel av dem får dock ingen effekt av medlen.

- De behöver kostråd, ändra matvanor och livsstil. Det är viktig information för såväl läkare som patienter. Varje svensk äter idag syradämpande mediciner för 150 kronor om året om man slår ut kostnaden för medlen på hela befolkningen. Det är inte rimligt, säger Henrik Sjövall.

Han har nu tagit fram nationella riktlinjer för hur man ska ställa diagnos på och behandla magkatarr.

Vilka kan då ha nytta av syrahämmande mediciner?

- De som har magsår eller halsbränna, smärtor bakom bröstbenet ("bröstbränna") eller sura uppstötningar (reflux) då saltsyra från magsäcken kommer upp i matstrupen.

Kan bero på känslig mage

Magkatarr med smärtor, illamående och uppkördhet efter maten beror på att man har en känslig mage eller annorlunda form på magsäcken.

- Magbesvären oroar många, men är ofarliga. Vissa har helt enkelt en känslig mage precis som andra kan vara hudömma.

Normalt buktar den övre delen av magsäcken ut. Hos vissa är dock utbuktningen i nedre delen. Maten samlas då längst ner i magsäcken. Det blir ett ökat tryck. Maten rinner då ut i tolvfingertarmen för snabbt och i för stor mängd.

- Det blir tvärstopp. Tolvfingertarmen klarar inte av att hantera den stora matmängden eller om maten är för fet. Man får ont och känner sig uppsvälld.

Läs också:

Ann-Cathrine Björnör Carlsson