Hypnosen hjälpte Lena att hålla tätt

Hon led av folksjukdomen IBS: "Magen var helt okontrollerbar"

HÄLSA

Lena fick kontroll över sin stressmage – tack vare hypnosbehandling.

– De ständiga diarréerna är nästan helt borta. Jag kan nästan leva som vanligt igen, säger hon.

Hypnosen har hjälpt henne att slappna av och att inom sig ta fram en symbolbild som fått pli på mage och tarmar.

Foto: Stefan Mattsson
Symbolbilder under hypnos var det enda som hjälpte när Lena drabbades av IBS. (Bilden är arrangerad)

– Det är klucket av vågor som sköljer in över en strand i en jämn rytm – precis som när man ligger och solar på stranden. Det är i en sådan lugn rytm min kropp ska fungera, säger hon.

Att inte hinna till toaletten. Att ständigt bajsa på sig. Att inte våga gå ut bland folk. Lenas liv var en ständig kamp med magen. Och det var alltid magen som vann.

– Min mage var helt okontrollerbar. Det kunde komma när som helst utan förvarning – och i full fart. Jag hade oftast en väska med extra ombyte av underkläder. Ibland fick jag ta av mig allt och slänga i tvättmaskinen.

Ett tag funderade hon på att få stomi, då tarmen töms i en påse på magen.

– Då visste jag i alla fall att det var på plats.

”Tabu att prata om”

Lena heter egentligen något annat. För hon är ännu inte beredd att tala öppet om sina avföringsbesvär i tidningen. Hon jämför att läcka avföring med att kissa på sig.

– Urininkontinens var förut tabu att tala om. Nu vågar allt fler tala om det, söka för det och få hjälp. Jag hoppas att vi som lider av diarréer också ska våga göra det mer.

Lenas magproblem började för cirka sex år sedan. Hon fick då en maginfektion då hon kräktes och fick diarréer i flera dagar. Hon hade då ett stressigt, ansvarsfullt jobb som hon fick sköta helt ensam då man skurit ner på personal.

– Jag kunde inte gå från telefonen – inte ens på lunchen. Jag fick magkramper när jag åt.

Hypnos vändpunkten

Lena kämpade på med jobb och diarréer i tre år. Sen blev hon sjukskriven en längre tid för stressmage och blev ordinerad vila.

Men diarréerna fortsatte. Och hon fick nu diagnosen IBS (Irritable Bowel Syndrome).

Hypnosbehandling elva gånger vid Ersta sjukhus i Stockholm blev en vändpunkt. Lena fick lära sig andas djupt, koppla av, gå in i djup avslappning och känna värmen spridas i kroppen. Hon kom in i ett slags trans.

– Jag försvann bort. Det var en ofattbar känsla. Jag var yrvaken efteråt.

Efter fem behandlingar började hon få kontroll över magen.

– I dag kan jag känna när det är på gång. Jag börjar hinna till toa, men misslyckas ibland. Avföringen har blivit fastare och intervallerna emellan är längre. Men jag får inte känna mig pressad. Jag måste ha god tid på mig och känna att jag är klar.

Läs mer:

IBS - drabbar kvinnor hårdast

Testa om du har IBS

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM