Så slipper du resmage

Håll magen i trim med fibrer och vatten

HÄLSA

Trög i magen efter en långresa? Då har du drabbats av resmage. Bästa medicinen – ät fibrer och upp och hoppa!

Foto: Krister Halvars
Trög i magen? Byt ut smågodiset mot grova mackor – och slipp förstoppningen efter resan.

Under semestertider ger sig många ut på långflygningar eller på bilsemestrar. Att sitta still i flera timmar är dock inte bra för magen. Framför allt inte om man kryddar den trista och långa transportsträckan med godis, läsk och andra onyttigheter.

– När man sitter ner i många timmar jobbar inte tarmarna på samma sätt som när vi rör på oss till vardags. Tarmarna pressas ihop i sittande ställning och tjocktarmen suger upp för mycket vatten vilket är orsaken till förstoppning, säger Per Ove Lind, läkare och specialist på magproblem.

Drick mycket vatten

Hans råd till de som har problem med resmage är att hålla en fiberrik kost innan man ger sig iväg på resan för att hjälpa magen att hålla igång.

– Se dessutom till att dricka rejält med vatten. Kaffe eller andra drycker som innehåller koffein är också bra eftersom koffeinet sätter fart på magen, säger Per Ove Lind och varnar för det populära resgodiset.

– Socker bidrar till förstoppning eftersom sockret innehåller mycket kolhydrater som binder upp vätskan i kroppen. Därför är det bättre att avstå godispåsen och byta till nyttigare saker som frukt, nötter eller morötter som innehåller mer fibrer.

Viktigt att röra på sig

Att röra på sig med jämna mellanrum är det absolut bästa för magen. En gång i timmen rekommenderar Lind att man stannar och stig ur för att hoppa eller jogga runt bilen några varv.

– Det behövs bara fem minuters motion som att gå, hoppa eller jogga för att magen ska komma igång och må bra. Sitter man i ett flygplan kan det vara lite svårare men man kan alltid promenera fram och tillbaka i gången mellan stolarna, säger Per Ove Lind.

Så slipper du magont på resan:

Mary Örnborg