Magpatienter ska sjunga sig friska

Nu startar ”Magmunnarna” – kören som botar magplågor

HÄLSA

Körsång en gång i veckan är bra för magen. Det tror sjuksköterskan Christina Grape som nu genomför en studie om körsångens helande verkan på patienter med IBS, irritable bowel syndrome.

Om en vecka tar den nybildade kören Magmunnarna sin första ton.

Foto: Mats Strand
Sjung dig frisk Sång kan hjälpa patienter som lider av IBS, irritable bowel syndrome. Snart startar den första kören för magpatienter, "Magmunnarna", i Stockholm.

Närmare 30 personer träffas för första gången på Institutet för psykosocial medicin i Solna för att sjunga i kören Magmunnarna. Körmedlemmarna lider alla av IBS, iirritable bowel syndrom – även kallat stressmage.

– Det är bevisat att sång har en lugnande effekt genom ökning av kroppens eget lugnande hormon oxytoxin, säger Christina Grape sjuksköterska och projektansvarig för studien.

Men vilken effekt sång har på personer med diagnosen IBS finns det idag inga kända vetenskaliga studier på.

Träffas en gång i veckan

Under ledning av en musikterapeut kommer kören att träffas en gång i veckan under ett helt år. På schemat står det sång, andning och avslappning.

– Det är viktigt för en IBS-patient att lära sig andas rätt. När man har ont i magen andas man långt upp i halsen. Sjunger man måste man andas djupare ner i kroppen. Vid en djupare andning masserar dessutom diafragman tarmarna, säger Christina Grape och tillägger att den sociala samvaron som kören erbjuder också kan lindra IBS-symptomen.

Detta är IBS

Mary Örnborg

ARTIKELN HANDLAR OM