Ät rätt och slipp din svullna mage

Byt ut mörk pasta mot ljus.

1 av 2 | Foto: Colourbox
Mjuka fibrer är gelébildande och lindrar din uppsvällda mage.
HÄLSA

Glöm gamla råd om att en uppsvälld mage lindras med mer fibrer.

De hårda fibrerna kan göra mer skada än nytta, enligt näringsfysiologen Martin Brunnberg.

— Fullkorn är inte alltid snällt.

En uppsvälld mage märks ofta framåt eftermiddagen. Efter lunchen kan den kännas spänd, börja göra ont och det kan bli nödvändigt att knäppa upp en extra knapp i byxorna. Ett klassiskt råd för att motverka svullen mage är att äta mer fibrer. Men det är ett råd som Martin Brunnberg, näringsfysiolog på Paulúns Näringscenter, tycker måste korrigeras.

— Hårda fibrer som finns i fullkornspasta och grovt bröd, är inte särskilt snälla mot magen. Om du äter fullkornsbröd till frukost, mörk fullkornspasta till lunch och sedan fullkornsbulgur till middag blir det för mycket för magen.

Mjuka fibrer

För att bota en uppsvullen mage är det bättre att byta ut de hårda fibrerna mot mjuka, som finns i till exempel havre och ljus fullkornspasta.

— De mjuka fibrerna är gelébildande och ge ger näring till bakterierna. Det mår magen väldigt bra av.

För att spåra om problemet ligger i att maten som man äter inte passar just ens egen mage, föreslår han att under två veckors tid helt utesluta mjölkprodukter och gluten.

— Många har testat sig mot laktos och gluten och fått veta att de inte är allergiska. Men sådana tester visar bara en viss typ av reaktion. Magen kan fortfarande reagera negativt, proteinerna i mjölk kan ge uppsvälld mage.

Pröva dig fram

Mindre portioner och regelbundna tider få de flesta magar på bättre humör, förklarar Martin Brunnberg. Men varje mage är unik.

— Själv äter jag aldrig päron, eftersom jag brukar få problem med magen då. Man får pröva sig fram till vad som passar en själv. Lyssna på din kropp och inte på vad alla andra säger.

ARTIKELN HANDLAR OM