Lotti levde på flytande kost i månader

HÄLSA

Att berätta Ann-Charlotte ”Lotti” Berntssons historia om sitt liv med magsjukdomen Crohns är inte lätt. Hon har gjort elva magoperationer, varit nära döden och levt på flytande kost månader i sträck – idag ser hon, trots detta, ljuset i tunneln.

Foto: privat
Ann-Charlotte Berntsson lider av Crohns sjukdom och har gjort elva magoperationer.

När Lotti Berntsson var tjugo år började hon få ont i magen. Fruktansvärt ont. Och det var ett magont som inte gick över. Hon sprang hos läkare i tre år som inte gav några svar och till slut så brast hennes blindtarm och hon åkte in akut. Efter det började vad som skulle bli en lång tid av operationer, specialkost och läkare som inte tog henne på allvar.

– När jag väl fick diagnosen Crohns tre år senare, så förstod de ju att det var det som var grunden till alla mina magproblem. Varje gång jag fick nya inflammationer i magen så blev det ärr i tarmen som gjorde att jag fick förträngningar, som gjorde att jag inte blev frisk, säger Lotti.

För trång tarm

Eftersom tarmen är inflammerad och för trång så får hon ont i magen och kraftig diarré så fort hon äter. Tidigare har hon kunnat äta förstoppande medicin som har gjort det lite bättre men idag tror hennes läkare att hon blivit resistent mot dem. Hon skrattar när hon berättar om hur mycket tid hon har tillbringat på toaletten. Men egentligen är det inte alls roligt. Att ha Crohns innebär att man ständigt lever med smärta men också med en mängd andra bieffekter som går ut över andra delar av ens liv.

– Jag har konstant ont, jag är öm och spänd i hela kroppen och jag kan ju inte ha ett riktigt socialt liv. Kan jag ta en macka till fikat eller blir det bara kaffe? Var finns toaletterna närmast när man är på stan? För om jag får ont i magen så måste jag på toa direkt, säger Lotti.

Lever med ständig smärta

Idag har Lotti inga inflammationer i tarmen men hon har fortfarande svåra smärtor och mycket diarré. Läkarna vet inte varför och därför har Lotti tagit ett beslut. Ett beslut som i andras ögon kan vara svårt och jobbigt att ta men som för henne bara känns som en lättnad.

– Jag sa till min läkare att jag ville ha stomipåse på magen. Det skulle underlätta mitt liv enormt. Tänk bara att inte behöva sitta på toa hela tiden eller att ha ont. Det vore fantastiskt, säger hon och ler.

Jessika Devert

ARTIKELN HANDLAR OM