Ät rätt och säkra en platt mage

Ballongmagen försvinner om du käkar regelbundet

HÄLSA

Stressad? Då ska du inte hoppa över frukosten. Att mjukstarta dagen med rätt kost gör stressmagen glad.

Foto: Börje Thuresson
Ledsen mage? Ge den en bättre start med en bra frukost.

Har du en bubblande och kurrande mage som dessutom sväller som en ballong under dagen? Avslöjad! Du är inte bara stressad – utan har också sannolikt slarvat med frukosten.

Den som lever under stress och lider av stressmage mår bäst av att byta livsstil. Och det är inget man gör i en handvändning. Men man kan göra stegvisa förändringar för att uppnå målet med en harmonisk tillvaro där både själen och magen mår bra.

Att äta frukost är ett bra delmål till en ny livsstil som slutmål. En kostriktig och stadig frukost sätter nämligen automatiskt igång kroppens egen måltidsklocka.

Många slarvar

– Många som är stressade hoppar över frukosten och fortsätter att slarva med oregelbundna mattider resten av dagen. Detta är förödande för magen. Det viktiga är egentligen inte vad man äter utan att man äter regelbundet, säger Karin G Franson, dietist och författare till böckerna Näring och njutning.

Startas dagen med en bra frukost så bäddar det för en mer regelbunden kosthållning. Frukosten är motorn till de hungerskänslor som uppstår under resten av dagen och som påminner oss om att det är dags att äta igen.

Ingen specialkost

Att sno ihop en frukostmåltid behöver inte heller vara en komplicerad sak. Och det krävs absolut ingen specialkost för en stressmage.

– Det enda man egentligen behöver tänka på är vilket symptom som dominerar stressmagen. Har man tendens att få diarré, ja då är det en mer fiberfattig kost som rekommenderas och lider man mer av förstoppning och gaser så ska man äta fiberrikt. Sedan är det bara att prova sig fram vad som känns bäst att äta, säger Karin G Franson.

Checklista – här är bästa frukosten:

Havregrynsgröt – sätter fart på din mage.
Te – bra till frukosten om du har diarré.

Mary Örnborg

ARTIKELN HANDLAR OM