Matvanor viktigare än fettgen

HÄLSA

Du är inte slav under dina gener. Det är budskapet från forskare i Lund som kommit fram till att matvanorna spelar större roll för vikten än om man har den mest kända riskgenen för övervikt och fetma.

Foto: colourbox
Matvanor är viktigare än fettgener enligt forskare i Lund.

Fetmagenen FTO (fat mass and obesity) är den hittills vanligaste fetmagenen man upptäckt. Omkring 17 procent har ärvt den av båda föräldrarna och ytterligare 40 procent har ärvt den av en förälder.

Bärare av riskvarianten av genen löper en ökad risk för fetma och övervikt, men nu kan forskare från Lunds universitet visa att det går att sätta genen ur spel genom bättre matvanor.

– Vi såg att de som har riskvarianten av genen och åt mycket fett fick en högre risk för fetma. Hos dem som åt mindre mängder fett ökade inte risken för fetma, trots den ärftliga risken, säger nutritionisten Emily Sonestedt till TT.

Resultatet kommer från undersökningen Malmö Kost-Cancer där deltagarnas kostvanor kartlades noga.

Emily Sonestedt drar slutsatsen att kostrådgivningen åt personer som riskerar fetma kan förändras och bli mer individuell.

– Man är inte slav under sina gener. Ändrade matvanor och regelbundna fysiska aktiviteter kan ta bort fetmagenens negativa effekter, säger hon.

Forskningsresultatet har publicerats i vetenskapstidskriften American Journal of Clinical Nutrition.

FAKTA

Miljoner överviktiga

Fetma är en sjukdom som innebär att man äter mer än man förbränner.

Fetma kan diagnosticeras via BMI (body mass index) som bygger på förhållandet mellan längden och vikten. BMI mellan 25 och 30 räknas som övervikt. Över 30 räknas som fetma.

Enligt beräkningar är 2,5 miljoner svenskar överviktiga. Omkring 500 000 lider av fetma.

Källa: Sjukvårdsrådgivningen, NE (TT)

TT