Så fick vi fart på bajset

Läsarnas bästa tips mot hård mage

HÄLSA

"För ett par år sedan började jag äta frysta blåbär i min naturella yoghurt till frukost. Cirka 1 deciliter bär räcker. Tillammans med blandade fröer, linfrö, pumpakärnor, solrosfrön och sesamfrön fungerar det som rena medicinen."

– Ingrid

"Byt ut frukostbrödet mot två skivor Wasa Sport hårt bröd. Undvik ost som pålägg. Det är viktigt att äta sportbrödet på morgonen, för att allt som du sedan rör på dig under dagen hjälper i gång magen. Drick vatten i stället för mjölk till alla måltider. Pröva under minst en vecka."

– Anette

"Det bästa tips jag kan ge är att äta magnesiumtabletter. Det håller ordning på den mest trögaste mage."

– Elisabeth

"Jag har sedan jag var liten haft problem med magen. Jag kom i kontakt med frukten noni vid ett besök i Söderhavet och dricker nu regelbundet cirka 60 centiliter nonijuice på morgonen innan frukost. Det slår aldrig fel."

– Lena

"1 1/2 msk krossade eller hela linfrön i en tallrik yoghurt varje dag håller magen i bra status. Billigt, enkelt, smidigt och kroppsvänligt!"

– Mats

"Köp torkade papayapinnar. Det räcker med att äta en liten bit, efter en stund kör magen i gång på allvar. Aloe verajuice (koncentrerad, inte de där vattendryckerna med 2% aloe juice i) har liknande effekt. Annars kan du gå till en örtmedicinist, eller en homeopat. Det finns många sätt att slippa förstoppning, men lämna läkemedlen på apoteket. De tar bara kortsiktigt hand om symptomen, inte orsaken."

– Katarina

"Jag sitter i rullstol sedan 30 år och då blir det inte mycket rörelse på kroppen vissa tider av året. Jag använder ett läkemedel som heter Movicol. Ett annat som är bra heter Vi-Siblin."

– Ingvar

"Ett jättebra tips när man har en jobbig mage är att dricka aloe vera. Jag hade problem i många år efter en tarminfektion, och inte förrän jag hittade aloen har jag blivit bättre och nästan som innan."

– Louise

"Sallad för magen: Riv en liten eller rödbeta, dressa med saft från en halv citron och ett par matskedar olivolja. Ät salladen till maten varje eller varannan dag. På ett par dagar regleras magen."

– Anonym

"En matsked rapsolja före maten, i synnerhet före frukosten. Drick mycket vatten. Själv har jag en termos varmt drickvänligt vatten vid sängen om jag vaknar torr i halsen."

– Anneli Hallgren

"Efter drygt 10 års experimenterande har jag lärt mig att fiberrikt bröd är oerhört förstoppande. Fibrer i form av frukt och grönt däremot är mycket bättre, eftersom de även innehåller vätska. Sen finns det bara en drickyoghurt som fungerar och det är Gefilus."

– Lena

ARTIKELN HANDLAR OM