Ny studie: Baciller lugnar lös mage

Probiotika har bevisad effekt

Foto: GETTY IMAGES/HEMERA HEMERA
HÄLSA

Får du diarré av antibiotika? Då kan det vara värt att prova lite youghurt, fil eller juice spetsad med lugnande bakterier.

Probiotika, som det mer korrekt heter har bevisligen en lugnande effekt på magar.  Det visar en metaanalys där forskare gått igenom 63 vetenskapliga studier på sammanlagt 12 000 patienter som fått probiotika eller verkningslös placebo i samband med antibiotikabehandling. Sammantaget minskade risken för diarré med cirka 40 procent jämfört med dem som inte fick probiotika.

I de flesta studier har probiotikan innehållit olika slags lactobaciller, men exakt vilka bakterier eller bakterieblandningar som hade positiv effekt gick dock inte att se.

Då många slutar med antibiotika i förtid på grund av diarré kan det tills vidare ändå vara värt att prova de produkter som finns, anser forskarna. Samtidigt efterlyser de fler och större studier som kan skilja verksam probiotika från den som inte hjälper - och redovisar eventuella bieffekter.

FAKTA

Probiotika är levande mikroorganismer, till exempel mjölksyrebakterier och jästsvampar.

De vanligaste formerna är laktobaciller och bifidobakterier. Probiotika kan tas som tabletter eller genom yoghurt och fruktdrycker där organismerna tillsatts i efterhand.

De finns också naturligt i vissa livsmedel som inlagda gurkor, oliver, surkål, och salami.

Källa: Testfakta.se