Blindtarmen måste inte alls opereras bort

Ofta räcker det med antibiotika

Foto: Thinkstock
HÄLSA

En blindtarmsinflammation leder ofta till ett akut ingrepp där blindtarmen tas bort.

Helt i onödan, enligt en ny avhandling.

I åtta av tio fall är antibiotika minst lika effektivt som att operera bort blindtarmen.

– En del är så sjuka att operation är helt nödvändigt, men av dem som kan behandlas med antibiotika läker 80 procent ut och blir friska, säger specialistläkaren Jeanette Hansson på Sahlgrenska Akademin i Göteborg som ligger bakom avhandlingen.

Hon har gjort två studier på vuxna patienter som drabbats av akut blindtarmsinflammation. I den ena jämfördes resultaten av kirurgiska ingrepp med antibiotikabehandling. I den andra ville hon se om resultaten blev desamma om man använde sig av antibiotika som förstahandsval vid blindtarmsinflammation.

Inte nog med att antibiotikan visade sig lika effektivt som en operation, de som slapp det kirurgiska ingreppet fick också färre komplikationer.

Däremot fick 10-15 procent återfall inom ett år efter antibiotikabehandlingen. Accepterar man risken för återfall, är antibiotika ett fullgott alternativ menar Jeanette Hansson.

– Det är viktigt att notera att de som behöver opereras på grund av återfall eller för att antibiotikan inte haft effekt, enligt våra studier inte riskerar fler komplikationer än om de opererats från början, påpekar hon.

ARTIKELN HANDLAR OM