Massutbrott i magsjuka på skola i Falköping

Mer än hälften av eleverna drabbade

HÄLSA

Ett misstänkt utbrott av vinterkräksjuka har drabbat Falköping.

–  Jag har aldrig någonsin under mina 40 år i skolan varit med om att så många blir sjuka på en gång, säger Sig-Britt Karlsson, rektor på Dotorpsskolan till Falköpings Tidning.

Hon reagerade när den ena efter den andra av eleverna hastigt insjuknade i magsjuka. På onsdag morgon var tolv hemma från skolan, men innan skoldagen var över hade ytterligare 25 skickats hem med magont, huvudvärk och feber.

Trots att toaletter och matsal städades extra noggrannt för att undvika smittspridning var hälften av skolans elever drabbade morgon efter. När helgen kom låg totalt 69 elever och två lärare hemma i magsjuka.

Efter kontakt med smittskyddsläkaren har nu prover tagits på ett antal elever för att se vad det kan vara för magsjuka. En hypotes är att det rör sig om vinterkräksjuka.

För att undvika ytterligare spridning ska de sjuka barnen vara hemma minst två dagar efter att de slutat kräkas.

Skolans rektor Sig-Britt Karlsson tror nu det värsta är över.

Någon spridning verkar inte ha skett till andra skolor i kommunen. Då Dotorpsskolan även lagar mat åt Åttagårdsskolan fann en oro  att fler skulle drabbas, men där har inte rapporterats någon magsjuka. Inte heller från de barn på andra skolor som har slöjd och gymnastik på Dotorpsskolan.

- De kommer hit i enskilda grupper och träffar inte andra elever. Sjukdomen sitter inte i ribbstolarna, säger skolhälsovårdens verksamhetschef Agne Arnesson i en kommentar till Falköpings Tidning.

FAKTA

Vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus som ger häftiga kräkningar och diarré. Calicivirus är extremt smittsamt men de går att undvika genom att hålla god hand- och livsmedelshygien.