Vinterkräksjukan är här – igen

Foto: Panthermedia
HÄLSA

Säsongens första utbrott av den fruktade vinterkräksjukan är igång.

– Vi har haft ett par lokala utbrott. Det är så det brukar börja, säger Kjell-Olof Hedlund, Smittskyddsinstitutet.       

Först ut var Centralsjukhuset i Karlstad där ett 40-tal anställda nyligen insjuknade i häftiga kräkningar. Provtagning visade att det handlade om det mycket smittsamma caliciviruset. Det virus som ligger bakom vågen av kräksjuka som varje vinter rullar fram över landet.

Sjukhusledningen lovade göra allt för att få stopp på utbrottet. Bland annat beordrades samtliga smittade att stanna hemma minst 48 timmar efter senaste symtom.

Skola drabbad

– Det verkar som om de lyckades. Enligt rapporten spreds viruset aldrig till patienterna. Det är bra jobbat, säger Kjell-Olof Hedlund som är chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet i Stockholm.

Strax efter insjuknade eleverna på Dotorpsskolan i Falköping i rask takt. På tre dagar smittades 69 av de 128 eleverna samt två ur personalen. Under gårdagen var fortfarande 14 sjukanmälda.

– Vi misstänker vinterkräksjukan, men har inte fått provsvaren ännu, säger Kjell- Olof Hedlund.

Enligt honom är det just så här det ser ut i början av säsongen innan viruset får ordentlig fäste.

Sju län drabbade

– Vi får in ett 20-tal prover i veckan just nu, där smitta konstaterats, men det är en kolossal underskattning av det verkliga antalet, påpekar han.

Vid större utbrott tar man bara prov på en handfull drabbade, annars inte alls.

– De flesta stannar ju bara hemma när de blir sjuka, utan kontakt med vården, säger Kjell-Olof Hedlund.

Värmland toppar listan efter utbrottet i Karlstad. Men smittan har även konstaterats i Örebro, Västernorrland, Skåne, Västra Götaland, Jönköping och Stockholm.

Värst på dagis

– Jag har hört att det bubblar ute på förskolorna. De är ju hårt drabbade så här års, säger han.

I takt med kylan och höstmörkrets intåg sprider sig allehanda virus. Förkylningarna är redan i full gång, men den mycket smittsamma vinterkräksjukan är nog jobbigast.

Dels blir vi mer mottagliga för smittor, dels kan viruset sprida sig lättare.

– En teori är att det har med luftfuktigheten att göra, säger Kjell-Olof Hedlund och påpekar att caliciviruset kan spridas både via luft, mat och vatten.

FAKTA

4 sätt att skydda sig

1 Tvätta händerna ofta. Gnugga med tvål och vatten. Det är gnuggandet och inte spolningen som avlägsnar viruspartiklarna. Viruset dör inte av alkohol, så handsprit hjälper inte bra.

2 Laga inte mat om du är sjuk. Man blir sjuk av att få in viruset i munnen. Det behövs väldigt få viruspartiklar för att överföra smittan till en ny person.

3 Håll rent i badrummet. Viruspartiklarna sprider sig från kranar, handtag och spolknappar till händerna och därifrån in i munnen.

4 Stanna hemma när du är sjuk. Viruset sprider sig väldigt lätt och du bör ha varit helt symtomfri i mellan 48 och 72 timmar innan du går tillbaka till jobbet eller lämnar barnen

på dagis.

Källa: DNA-Guide

Gör ett test

Test för vinterkräksjuka säljs bland annat på apoteket. Provet tar du på egen hand och skickar till laboratorium för analys. Några dagar senare får du svar om du är mottaglig för de vanligaste virusstammarna, som orsakar cirka 80 procent av all vinterkräksjuka.