Ingen är immun mot ”Vinterkräket”

Foto: Thinkstock
HÄLSA

Alla kan smittas av vinterkräksjukan.

Även den femtedel man tidigare trott var immun mot viruset.

Foto: Smittskyddsinstitutet
Noroviruset

Tro alltså inte att du är på säkra sidan. Inte ens om du testat dig och har ett genetiskt skydd är du helt immun mot vinterkräksjuka.

– Testet visar om du har ett skydd mot de vanligaste stammarna, som ligger bakom 80 procent av all kräksjuka i Europa, säger Kjell- Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Viruset har muterat

Precis som de flesta virus kan caliciviruset noro, som orsakar vinterkräksjukan, plötsligt byta skepnad.

Enligt svenska forskare muterar noroviruset hela tiden. Det hittar ständigt nya sätt att angripa fler organismer så att kroppen inte hinner bygga upp något skydd.

– Två av tio drabbade råkar ut för ett muterat virus. Det tycks särskilt vanligt så här års, i början av säsongen, säger han.

Det som fick forskarna på spåret var ett utbrott i Jönköping för några år sedan där smittade som testat att de hade ett genetiskt skydd ändå blev smittade - till och med i större omfattning än andra personer.

Vill prova medicin

Smittkällan vid det tillfället var maten på en konferens, men viruset kan också smitta via vatten och luft, från person till person.  Symtomen är; illamående, kräkningar och ibland feber, som kommer plötsligt och går över på ett par dagar.

Det är inte mycket du kan göra utöver att ligga till sängs med en spyhink till hands. Forskarna vill nu hitta läkemedel eller något slags vaccin som kan begränsa kräkattackerna och göra dig mindre illamående. En tanke är att prova den typ av medicin som ges mot illamående till patienter som behandlas med cellgifter.

FAKTA

Ärftligt skydd

Var femte svensk har en defekt gen som skyddar mot de vanligaste virusstammarna bakom vinterkräksjukan. Två av tio råkar dock ut för virus som muterat vilket gör att det medfödda skyddet inte längre fungerar.