Sprayplåster ska förhindra tarmvred

HÄLSA

Tarmvred, infertilitet och ihopväxta tarmar är något många nyopererade råkar ut för.

Nu vill svenska forskare testa om sprayplåster kan förhindra den här typen av komplikationer.

I princip alla patienter som går igenom en öppen bukoperation drabbas av sammanväxningar där tarmarna antingen fastnar i varandra eller växer fast i bukhinnan eller annan vävnad.

I de flesta fall försvinner de efter ett tag, men hos cirka fem procent av patienterna blir de kvar.

Ett smärtsamt tillstånd som kan orsaka både tarmvred och infertilitet. Tarmar som växt fast i äggledarna anses vara orsaken till åtminstone en tredjedel av all infertilitet hos kvinnor.

”Jättestort problem”

– Detta är ett jättestort problem. Det finns preparat som förhindrar en del av sammanväxningarna, men inget har visat sig förebygga tarmvred eller andra följder av dem, säger kirurgen Bobby Tingstedt, överläkare på Skånes universitetssjukhus i Lund till Dagens Medicin.

I över tio år har han försökt hitta en lösning på problemet och tror sig nu ha hittat rätt.

Tillsammans med kemister har han tagit fram en peptidlösning som kirurger kan spraya på sårområdet innan de syr ihop bukhinnan. På så sätt bildas där en skyddande hinna.

Försök i Lund

– Den lägger sig som ett plåster över den skadade ytan och förhindrar sammanväxningar, säger Bobby Tingstedt vidare till Dagens Medicin och beräknar att den behöver ligga på 3-5 dagar innan den bryts ner.

Sprayen har testats på möss. råttor och kaniner vilka sluppit sammanväxningar. En oväntad bonuseffekt var att lösningen även tycks stoppa blödning och i försöket på råttor lyckades man även få bort sammanväxningar från tidigare operationer genom att dela dem och spraya.

Nu vill man gå vidare och prova sprayplåstret, som fått namnet Biobarrier, på människor. Förhoppningen är att kunna dra igång en mindre studie på 20-30 patienter som genomgår en gynekologisk operation.

Slår försöken väl ut tror man sig kunna ha sprayen ute på sjukhusen om fyra år.

ARTIKELN HANDLAR OM