Ikeachoklad från Sverige innehöll tarmbakterier

Kakor hos Ikea i Shanghai innehöll tarmbakterier.
HÄLSA

Efter hästköttsskandalen kommer nu larm om att Ikeachoklad från Sverige innehållit avföringsbakterier.

Ett varuhus i Shanghai har dragit in nästan två ton av företagets chokladtårtor, rapporterar Shanghai Daily.

– Det är viktigt att produkter som kan innehålla bakterier inte kommer ut till våra kunder, säger Ylva Magnusson, pressansvarig på  Ikea-gruppen.

De indragna chokladtårtorna importerades av Ikea i Shanghai från Sverige i januari. I dem har en kinesisk myndighet, för kontroll av importerade varor, hittat stora mängder av koliforma bakterier. Det är en typ av bakterier som kommer från det mänskliga tarmsystemet.

– Jag vet för lite om det här just nu, men är det så att vi hittat de här ämnena kan det vara så att vi har gjort oss av med produkten, säger Ylva Magnusson.

Förverkad choklad

Men det är inte Ikea som gjort sig av med chokladtårtorna, utan myndigheter i Shanghai.

Totalt handlar det om 1,87 ton chokladtårtor med mandel som de kinesiska myndigheterna nu förverkat, uppger Shanghai Daily.

På Ikea menar man att deras produkters kvalité alltid går först.

– Säkerheten kring våra produkter har högsta prioritet, säger Ylva Magnusson.

Förutom Ikeatårtorna har ytterligare 246 importerade varor, livsmedel och kosmetika, stoppats. De har förutom bakterier innehållit tungmetaller och andra förbjudna substanser.

Ylva Magnusson på Ikea säger till P4 Kronoberg att de aktuella tårtorna tillverkats av tårtföretaget Almondy i Göteborg. Tårttypen har inte sålts i Sverige, enligt Ikea.