Skit i Ikeas tårtor i Kina

HÄLSA

Stockholm. Kinesiska myndigheter har beslagtagit och förstört 1 800 tårtor som Ikea i Kina importerat från Sverige, sedan prover visat på avföringsbakterier. Enligt möbeljätten handlar det inte om en hälsofarlig bakterie.

Tidningen Shanghai Daily rapporterade i dag att proverna innehöll höga halter av avföringsbakterier.

– Nu vet vi att det handlar om en koliform bakterie som inte är hälsofarlig, alltså inte E.coli eller liknande. Men exakt vilken bakterie det rör sig om lär vi aldrig få veta eftersom tårtorna förstörts, säger Sara Paulsson på Ikea.

Hur den hamnat i tårtorna är fortfarande oklart. Ikea har under dagen haft kontakt med ledningen för tillverkaren Almondy.

– Tillsammans måste vi utreda vad som hänt, om det är fryskedjan som brutits under leveransen eller om det finns andra förklaringar.

Tårttypen har inte sålts i Sverige, enligt Ikea.

Personal från Göteborgs stads livsmedelskontroll besökte Almondy så sent som i förra månaden.

– Vi tog inga prov vid det tillfället. Det vi då tittade på var företagets egenkontroll av de kritiska delarna av produktionen, till exempel mikrobiologiska faror som E.coli och allergifaror, säger enhetschef Pia Gustafsson till TT.

– Det föranledde inga anmärkningar från vår sida.

Enligt loggarna har det inte riktats några klagomål mot Almondy, vare sig från myndigheten eller allmänheten de senaste åren.

TT har sökt ledningen för Almondy utan framgång.

TT