Blodigt kött farlig trend

Rekordmånga smittade av EHEC

Foto: FRANK ASCHBERG
HÄLSA

Allt fler blir magsjuka av dåligt stekt kött.

Hettas köttet inte upp tillräckligt lever eventuella bakterier i maten vidare i våra magar.

De två pojkar i Västerås som nyligen insjuknade av ehec-bakterier visade sig ha ätit hamburgare som inte var genomstekta.

Nu varnar livsmedelsexperter för alla former av rått kött.

– Det har blivit vanligt bland restauranger att servera hamburgare medium eller rare, säger enhetschef Helena Storbjörk Windahl på livsmedelskontrollen i Stockholm Stad.

– Vi pratar mycket med dem om hur viktigt det är att genomsteka nötfärs. Industriell köttfärs måste alltid stekas på över 72 grader, annars finns det risk att den som äter köttet blir sjuk av bakterier, säger hon till dn.se.

Sjukdomsframkallande bakterier som salmonella, campylobakter och ehec är tämligen vanliga. Enligt färsk statistik från Smittskyddsinstitutet smittades nästan lika många av ehec under förra året som under rekordåret 2011.

”En orsak kan vara ökad uppmärksamhet och provtagning efter utbrottet i Tyskland 2011”, skriver epidemiolog Sofie Ivarsson i ett pressmeddelande, men tillägger att en verklig ökning av spridningen inte kan uteslutas.

– Bästa sättet att skydda sig är god handhygien och att upphetta kött ordentligt, avslutar hon.

FAKTA

Magsjuka

Magsjuka kan bero på en rad olika smittämnen. Flera har diarré som huvudsymtom, andra kräkningar, en del vanligen både och. Det går sällan att gissa vilket smittämne det rör sig om enbart utifrån symtomen.

Källa: Smittskyddsinstitutet

EHEC

Ehec är en bakterie som kan ge magkramper och blodiga diarréer. I de allvarligaste fallen kan en infektion av ehec leda till njursvikt.

Förra året rapporterades 472 fall av ehec. Omkring hälften var smittade i Sverige. En hög siffra med tanke på att det inte förkommit några stora utbrott under året. 

Tre mindre utbrott är kända. Allvarligast var på förskolan i Lycksele där tre barn och två föräldrar smittades och samtliga tre barn drabbades av njursvikt, vilket är mycket ovanligt.

Det mest anmärkningsvärda är att så många fall varit utan kända kopplingar till andra fall eller till kända smittkällor.

Källa: Smittskyddsinstitutet