Gott utan gluten

Prova bageriets recept i helgen

Foto: STEFAN WETTAINEN
När Karin Mobergs son fick glutenallergi började hon experimentera med recept och startade ett eget bageri för att hela familjen skulle få gott bröd.
HÄLSA

Till påsk är det ofta många till bords. Då är det bra att ha ett par recept till hands som passar även den känsligaste mage.

Ingen ska väl behöva vara utan goda bakverk?

Foto: MAX STRÖM

Att bjuda på varmt nybakat bröd till påskmaten ger en lyxig känsla. Är det dessutom glutenfritt kan även de med känslig mage få njuta av det.

Allt fler äter glutenfritt. En del för att de måste, andra för att de tycker att de mår bättre av det.

I familjen Moberg är de tre som väljer bort gluten.

– Allt började med att Adam, som då var nio år, fick sin diagnos, berättar mamma Karin i förordet till nyutkomna kokboken "Friendly bread- från baguette till brownie".

Startade eget

I flera år letade hon efter gott bröd i butiker och receptböcker, utan att bli riktigt nöjd. Då slog det henne att hon kunde starta eget bageri. Sagt och gjort, tillsammans med en brödexpert tog hon fram ett antal grundrecept och anställde en duktig bagare som kunde vidareutveckla alla idéer.

Själv hämtade Karin Moberg inspiration från andra kontinenter och tog hem råvaror som teff och durra.

Avslöjar recepten

Durra är ett gräs som ursprungligen kommer från Afrika och räknas som världens femte vanligaste sädesslag.

– Vi gillar durran för den bakar bra, gör att brödet reser sig och innehåller sådant som den som äter gluten- och vetefri kost behöver: mineraler! skriver hon vidare i boken och avslöjar recepten på 49 saftiga bakverk.

Det är allt från delikatessknäcke, citronlevain, solros- och havrebröd till läckra efterrätter som hallonpannacotta, chokladmoussetårta och vanliga kanelbullar.

Varför inte prova?

FAKTA

TIPS!

Glutenfritt bakande är kladdigt. Det ska det vara. Häll inte på mer mjöl då blir brödet för tungt och kompakt. Tänk istället sockerkakssmet och använd formar som stöd.

Vita frallor

18-20 st

Foto: STEFAN WETTAINEN
Går att forma till tekakor, korv- eller hamburgerbröd.

Ingredienser

3 dl   rismjöl

3 dl   durramjöl

1 dl   majsstärkelse

2 tsk  salt

1 tsk  brödkryddor

1/2 dl psylliumfröskal

2 msk pofiber

2 msk fibrex

50 g   jäst

7 dl    vatten, fingervarmt

1 st    äggvita

1 msk rapsolja

1/2 dl ljus sirap

Gör så här:

• Blanda alla torra ingredienser, gärna i en degblandare. • Blanda jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt därefter äggvita, rapsolja och den ljusa sirapen.

• Vänd ner degvätskan i de torra ingredienserna. Blanda ordentligt. Degen blir bara bättre om den får bearbetas en stund, cirka 5 minuter.

• Låt den jäsa i bunken direkt efter att den blandats, cirka 30 minuter.

• Dela degen i 18-20 bitar och forma till frallor, tekakor, korv- eller hamburgerbröd. Ha gärna en bunke vatten bredvid dig när du arbetar och doppa händerna i vattnet med jämna mellanrum så att det inte blir för kladdigt. Du kan ha lite rismjöl på bakbordet, men riskerar att baka in för mycket mjöl i degen vilket gör brödet tungt.

• Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Strö gärna över vallmo- eller solrosfrön. Gör du hamburgerbröd passar sesamfrön bäst. Pensla med lite vatten så fastnar fröna bättre.

• Låt jäsa under bakduk cirka 20 minuter.

• Grädda bröden cirka 20 minuter i 220° eller tills de fått fin färg.

Delikatessknäcke

Ca 16 st

Foto: STEFAN WETTAINEN
Knäcke fritt från gluten och laktos. Din fantasi är det enda som sätter gränserna för vilka kryddblandningar du kan använda.

Ingredienser

2 dl majsmjöl

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

1/2 dl linfrön

1 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 1/2 dl kokande vatten

Gör så här:

• Sätt ugnen på 150°

• Blanda alla torra ingredienser och tillsätt oljan och det kokande vattnet.

• Önskar du ett kryddigt knäcke kan du blanda ner någon krydda i de torra ingredienserna.

• Rör snabbt ihop till en grötig deg och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.

• Lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut den så tunt du kan.

• Dra av pappret och gör rutor med en slickepott.

• Grädda 50-60 minuter tills rutorna torkat ordentligt.

Choklad moussetårta

Ca 16 bitar

Foto: STEFAN WETTAINEN
Fantastisk tårta som dock kräver lite framförhållning.

Ingredienser

Tårtbotten

1 sats browniesmet (se recept nedan)

Pannacotta

2 gelatinblad

3 dl frysta hallen

2 dl vispgrädde

1/2 dl strösocker

Mousse

2 gelatinblad

200 g mörk choklad, fin kvalitet

5 dl vispgrädde

2 äggulor

1/2 sl strösocker

Gör så här:

Tårtbotten

• Gör en Browniesmet men häll den i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ in den i frysen över natten.

Pannacotta

• Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden med hallonen och sockret. Mixa slätt med en stavmixer och sila av kärnorna (eller ha dem kvar om du vill). Lyft upp gelatinbladen och smält dem i hallongrädden. Häll upp pannacottan i en plastad rund form, ca 24 cm i diameter, dvs gärna samma storlek som du använde till browniebottnen. Ställ in den i frysen över natten.

Mousse

• Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Smält chokladen i mikrovågsugnen eller över vattenbad. Vispa 4 dl av grädden lätt. Vispa äggulorna tillsammans med sockret vitt och pösigt. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i den ovispade grädden. Rör ner gelatingrädden i ägg- och sockersmeten och blanda ner det i chokladen.

• Tillsätt snabbt hälften av den vispade grädden och efter hand resten. Rör till en slät mousse.

Montera tårtan

• Lägg browniebottnen längst ner i en rund form, ca 24 centimeter i diameter. Lägg den frysta pannacottan ovanpå brownien.

• Häll eller spritsa över den nygjorda chokladmoussen och skaka lite lätt på formen, eller banka den mot bänken, så att alla större luftbubblor och luftfickor försvinner. Jämna försiktigt till ytan.

• Täck med plastfolie och ställ in i frysen tills den stelnat ordentligt.

När det är dags för kalas, ta fram tårtan några timmar före. Dekorera ovanpå med till exempel chokladsås och med dekorativa frukter eller nötter. Ställ den att långsamt tina i kylskåpet.

Brownie

Ca 6 st

Foto: STEFAN WETTAINEN
En klassisk brownie som håller länge i kylskåpet.

Ingredienser

150 g mörk choklad

100 g smör

2 ägg

1 dl maizena

1 dl råsocker

1 tsk bakpulver

ca 1 dl eller mer grovhackade valnötter

Gör så här:

• Sätt ugnen på 175°

• Hacka chokladen. Smält smöret och chokladen tillsammans i mikrovågsugnen eller över ett vattenbad.

• Ta av från värmen och blanda ner ägg, maizena, socker och bakpulver. Blanda väl, men försiktigt, helst med en slickepott eller en slev. En visp kan få smeten att spricka.

• Vänd snabbt och försiktigt ner nötterna, som lätt går att byta ut eller strunta i. Andra favoriter är pekannötter eller hasselnötter.

• Smörj och bröa en avlång brödform, 1 1/2 -liter och häll i smeten.

• Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.

• Låt brownien svalna i formen och ställ den sedan i kyl tills den är riktigt kall. Därefter kan den skäras upp.

Mandelkakor

Ca 40 st

Foto: STEFAN WETTAINEN
Kan du motstå? Den som hellre vill ha syltkakor kan utesluta kardemumma och mandel och istället klicka ut lite sylt i mitten av varje kaka.

Ingredienser

125 g smör, rumstempererat

200 g mandelmassa, grovriven

2 dl potatismjöl

1 msk vaniljsocker

1-2 tsk kardemumma eller

1/2 - 1 dl hackad mandel

1 ägg

Garnering

Stött kardemumma

strösocker

Gör så här:

• Rör ihop smöret med mandelmassan så att inga klumpar finns kvar. En gaffel eller rena fingrar brukar vara bäst för det jobbet.

• Blanda ihop potatismjöl, vaniljsocker och kardemumma (eller hackad mandel) och vänd sedan ner dem i den första smeten.

• Knäck i ett ägg och blanda väl.

• Forma degen till en rulle, ca 5 cm i diameter.

• Blanda kardemumman med strösocker. Lägg blandningen på ett bakplåtspapper och rulla degrullen i blandningen. Lägg därefter rullen i plastfolie eller bakplåtspapper.

• Låt stelna i kylen cirka en timme.

• Sätt ugnen på 180°. Skär upp degrullen i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen 12-15 minuter, tills de fått färg.

TIPS!

Köp hela kardemummakärnor och stöt själv hemma för mer smak.

ARTIKELN HANDLAR OM