3 SMARRIGA BAKVERK

Glutenfria godsaker som passar känsliga magar

Foto: STEFAN WETTAINEN
Bageriet FriendsOfAdam satsar enbart på glutenfritt. I boken ”Friendly bread” delar de med sig av flera favoriter.
HÄLSA

Passa på och frossa.

På påsken är allt förlåtet.

Rulltårta

15-20 bitar

Foto: STEFAN WETTAINEN
Välj själv om du vill ha sylt eller smörkräm i.

Ingredienser

4 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 dl potatismjöl (kan bytas mot 3/4 dl potatismjöl och 3 msk kakao)

1 tsk bakpulver

valfri sylt eller

150 g rumstempererat smör

2-3 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

1 äggula

Gör så här:

• Sätt ugnen på 250°

• Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp.

• Sikta potatismjöl och bakpulver (ev. kakao) i en egen skål. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i ägg- och sockersmeten, helst med handen för att lätt se när det precis är utblandat.

• Bred ut smeten jämnt i en långpanna med bakplåtspapper.

• Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Vakta så att den inte blir bränd.

• Stjälp direkt upp rulltårtan på sockrat bakplåtspapper och låt långpannan ligga kvar över tills rulltårtan svalnat helt. Då kan man enkelt dra bort bakplåtspappret.

• Smörkrämen till drömtårtan är lätt att göra. Vispa ihop smöret med florsocker tills det blivit helt vitt. Tillsätt vaniljsockret och äggulan och vispa snabbt ihop igen.

• Bred din fyllning på rulltårtan och rulla ihop.

Bäst blir den om man låter den sätta sig lite i kylskåp ett par timmar innan man skär upp den.

Mandelkakor

Ca 40 st

Foto: STEFAN WETTAINEN
Kan du motstå? Den som hellre vill ha syltkakor kan utesluta kardemumma och mandel och istället klicka ut lite sylt i mitten av varje kaka.

Ingredienser

125 g smör, rumstempererat

200 g mandelmassa, grovriven

2 dl potatismjöl

1 msk vaniljsocker

1-2 tsk kardemumma eller

1/2 - 1 dl hackad mandel

1 ägg

Garnering

Stött kardemumma

strösocker

Gör så här:

• Rör ihop smöret med mandelmassan så att inga klumpar finns kvar. En gaffel eller rena fingrar brukar vara bäst för det jobbet.

• Blanda ihop potatismjöl, vaniljsocker och kardemumma (eller hackad mandel) och vänd sedan ner dem i den första smeten.

• Knäck i ett ägg och blanda väl.

• Forma degen till en rulle, ca 5 cm i diameter.

• Blanda kardemumman med strösocker. Lägg blandningen på ett bakplåtspapper och rulla degrullen i blandningen. Lägg därefter rullen i plastfolie eller bakplåtspapper.

• Låt stelna i kylen cirka en timme.

• Sätt ugnen på 180°. Skär upp degrullen i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen 12-15 minuter, tills de fått färg.

TIPS!

Köp hela kardemummakärnor och stöt själv hemma för mer smak.

Brownie

Ca 6 st

Foto: STEFAN WETTAINEN
En klassisk brownie som håller länge i kylskåpet.

Ingredienser

150 g mörk choklad

100 g smör

2 ägg

1 dl maizena

1 dl råsocker

1 tsk bakpulver

ca 1 dl eller mer grovhackade valnötter

Gör så här:

• Sätt ugnen på 175°

• Hacka chokladen. Smält smöret och chokladen tillsammans i mikrovågsugnen eller över ett vattenbad.

• Ta av från värmen och blanda ner ägg, maizena, socker och bakpulver. Blanda väl, men försiktigt, helst med en slickepott eller en slev. En visp kan få smeten att spricka.

• Vänd snabbt och försiktigt ner nötterna, som lätt går att byta ut eller strunta i. Andra favoriter är pekannötter eller hasselnötter.

• Smörj och bröa en avlång brödform, 1 1/2 -liter och häll i smeten.

• Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.

• Låt brownien svalna i formen och ställ den sedan i kyl tills den är riktigt kall. Därefter kan den skäras upp.