Expert skeptisk till algtrenden

Foto: colourbox
Algerna innehåller nyttiga proteiner och vitaminer, men de kan samtidigt innehålla farliga gifter och andra skadliga ämnen.
HÄLSA

Blågröna alger har blivit trendigaste hälsokost. Tidigare har vi lärt oss att undvika dem vid bad – nu sväljs de frivilligt som ingredienser i smoothies och energidrycker.

Men algexpert Edna Granéli är skeptisk.

Foto: börje thuresson
Alger finns ofta i nyttiga smoothies som har blivit väldigt trendiga på senaste tiden. Spirulinadrinkar är gjorda på den mest populära blågrönalgen.

Hon är professor i akvatisk ekologi vid Linnéuniversitetet och har under många år studerat blågrönalger och deras gifter. Själv skulle hon inte använda ett preparat som innehåller hela algceller.

Farliga gifter

Algernas popularitet beror på att de innehåller nyttiga proteiner och vitaminer, men de kan samtidigt innehålla farliga gifter och andra skadliga ämnen. Allt är ännu inte kartlagt inom forskningen, varnar Edna Granéli. Forskningen identifierar ständigt nya både hälsosamma och giftiga molekyler hos olika algarter, påpekar hon.

Rebecca Larsson är delägare i en nätfirma som säljer 20–25 kilo i månaden av den mest populära blågrönalgen, Spirulina. Den odlas i Kina och produktionsförhållandena kan variera kraftigt.

Var ifrågasättande

– Det finns mycket i omlopp både via nätet och i hälsokostaffärerna och förhållandevis lite är kontrollerat, säger hon.

Hon uppmanar alla konsumenter att vara ifrågasättande. Rebecca Larsson uppger att hon bara säljer certifierade produkter, men hon kan inte svara på om de innehåller hela algceller.

FAKTA

Professorns algtips

Blågröna alger producerar ofta giftiga substanser. Några är akut giftiga och orsakar sommartid dödsfall hos hundar som badat. Låga doser av sådant alggift kan, om man får det i sig under en längre tid, vara tumörframkallande.

Alger som ska ätas bör vara odlade under kontrollerade former. Det bästa är om de nyttigheter man vill åt i algerna sedan extraheras. En ren substans utvunnen ur alg medför mindre risk än produkter som består av hela alger.

Alger har ett högt näringsvärde och har naturligt hög halt av spårämnen och vitaminer. De innehåller också aminosyror, antioxidanter och nyttiga fettsyror. Alger, främst tång, har använts som föda och medicin i tusentals år.

Källa: Professor Edna Granéli, Linnéuniversitetet (TT)

TT