Läsk gör dig gammal

HÄLSA

Vill du se ung ut länge bör du skippa läsken helt.

En ny studie menar att fosfaterna i de kolsyrade dryckerna får huden och musklerna att åldras snabbare.

Foto: colourbox

Tillhör du de som är förtjust i kolsyrade drycker är det kanske dags att byta vanor – om du inte vill se gammal ut fortare, vill säga.

Enligt forskare är det fosfaterna som är boven och i test på möss har mycket kolsyrade drycker visat sig ha en åldrande effekt och bryta ner såväl hud som muskler.

Mineralerna, som också finns i processat kött, kakor och bröd gjorde att hud och muskler skrumpnade och det kunde också skada hjärta och njurar.

Fosfater i maten

Även om testet gjordes på möss så tror nu forskarna vid universitetet i Harvard att höga doser av fosfater kan ha samma effekt på människor.

– Människor behöver en hälsosam diet och en bra balans av fosfater i maten kan vara viktigt för att leva länge och må bra. Om man undviker en överdos av fosfater håller man sig friskare, säger doktor M. Shawkat Razzaque.

Får mothugg

Richard Laming på British Soft Drinks Association håller inte riktigt med:

– Det är bara tre procent av allt vårt intag av fosfater som kommer från läsk så alla kan fortsätta njuta av det i måttliga mängder som en del av en balanserad diet.

Det är inte första gången som kolsyrade drycker har fått varningsflaggan att hissas i tester. Sköra ben, cancer i bukspottkörteln, muskelsvaghet och förlamning har kopplats till läsk och endast två burkar i veckan tros öka risken.

ARTIKELN HANDLAR OM