Se upp i berg- och dalbanan!

Farliga dyk kan skada hörseln

HÄLSA

En tur i berg- och dalbanan kan ge betydligt värre besvär än tillfälligt illamående. Ny forskning visar att de häftiga störtdyken kan ge hörselproblem . Nej, det är inte skriken det handlar om utan lufttrycket mot trumhinnorna.

Foto: thinkstock

Nu när nöjesparkerna öppnar för säsongen kan det vara värt att tänka sig för innan man ger sig ut i de brantaste banorna. Visst kittlar det skönt när man störtar utför men trumhinnorna riskerar ta stryk av alltför kraftiga svängar, upp- och nedgångar. Enligt en studie som presenterades på en stor vetenskaplig konferens i USA i dag påminner det om de skador dykare ofta får när de har för bråttom upp till ytan.

Tillfälligt hörselbortfall

De här tryckskillnadsskadorna även kallade barotrauma, beror på en alltför snabb förändring av trycket mellan den atmosfär som finns utanför örat och den som finns inne i örat. Förutom att det gör väldigt ont i öronen och man känner sig snurrig riskerar man ett tillfälligt hörselbortfall. Besvär som i de flesta fall försvinner efter några dagar.

Till skillnad från dykarna som får lära sig tryckutjämna på vägen ner i havets djup finns det inget sätt att skydda sig i en berg- och dalbana.

– Vi rekommenderar att den som åker berg- och dalbana och vill skydda sina öron att titta rakt fram under färden så att hela trycket från accelerationen inte träffar örat, säger huvudförfattaren till studien, doktor Kathleen Yaremuchuk till Sveriges Televisions vetenskapsredaktion.